Facebook traži partnere za svoj plan o uvođenju plaćanja i kriptovaluta

Projekt predviđa digitalnu valutu, utemeljenu na blockchainu i vezanu uz američki dolar, koju bi korisnici Facebookove usluge za razmjenu poruka WhatsApp mogli koristiti za slanje novca jedan drugome

50
Facebook

Facebook pregovara s desetak financijskih i e-commerce tvrtki o podršci svom planu za uvođenje plaćanja i kriptovaluta koji trenutno razvija, objavio je u četvrtak Wall Street Journal. Među potencijalnim partnerima Facebooka u projektu nazvanom Libra su, između ostalih, Visa i Mastercard, navodi se u tekstu.

Projekt bi uključivao digitalnu valutu, utemeljenu na blockchainu i vezanu uz američki dolar, koju bi korisnici Facebookove usluge za razmjenu poruka WhatsApp mogli koristiti za slanje novca jedan drugome, navodi se u tekstu Wall Street Journala i u Bloombergovu izvješću iz prosinca.

Wall Street Journal piše da je Facebook odabrao poželjne partnere među e-commerce tvrtkama i aplikacije koje će prihvaćati njegovu kriptovalutu. Među idejama koje se razmtraju je nagrađivanje korisnika Facebooka digitalnom valutom za gledanje reklama. Facebook također pokušava dogovoriti da svoj platni sustav ugradi u internetske stranice i aplikacije trećih strana, slično načinu na koji treće strane danas koriste Facebook za prijavu.

Facebook prolazi kroz velike promjene kojima je cilj fokusirati se na privatnost, a glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg detaljno je govorio o tome kako su plaćanja i maloprodaja  važni za budućnost Facebooka. Zuckerberg je rekao da bi e-trgovina ugrađena u  razne Facebookove aplikacije mogla potaknuti brendove da više ulažu u oglašavanje. Također, ako korisnici prihvate Facebookove platne usluge, to bi kompaniji kreiralo nove izvore prihode od financijskih usluga.

Integriranje plaćanja i trgovine u svoje usluge jedini su izlaz za Facebook iz sadašnjeg freemium, oglasnog poslovnog modela. Freemium poslovni model je model kod kojeg korisnici osnovnu uslugu dobivaju besplatno, ali svaka dodatna usluga se plaća.