Državni inspektorat prema sitematizaciji imat će gotovo 2000 radnih mjesta

Državni inspektorat ugašen 2014. godine imao je prema sistematizaciji 969 radnih mjesta i, prema podacima sindikata, 786 zaposlenih, dok je u dosadašnjih 17 inspekcija u osam ministarstava radilo 1426 osoba

u 12:17 Zadnja izmjena: 03.05.2019 u 12:17
101
Državni inspektorat
Središnji ured Državnog inspektorata i Poručni ured Zagreb snješteni su u INA-inoj zgradi u Šubićevoj, a mjesečna najamnina iznosi 150.000 kuna. Vlada je nedavno donijela odluku da Ministarstvo gospodarstva do kraja godine otkupi zgradu.

Prema Prijedlogu uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak u inspektoratu će biti 1995 radnih mjesta, dok je u dosadašnjih 17 inspekcija radilo 1426 osoba. I nedavno imenovani glavni državni inspektor Andrija Mikulić nakon imenovanja govorio je o 1500 zaposlenih u Inspektoratu. Prije ukidanja, početkom 2014. godine, Državni inspektorat kojem ja na čelu bio Branko Jordanić imao je nešto manje od osamsto zaposlenih.

Tako Državni inspektorat ulazi u krug državnih institucija s najviše zaposlenih. Imat će tek 200 zaposlenih manje od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U Uredbi o unutarnjem ustrojstvu navodi se da će u središnjem uredu u Zagrebu radit će 681 osoba, a u područnim uredima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu ukupno 1314 osoba.

U kabinetu glavnog državnog inspektora bit će zaposleno 18 ljudi, među njima zamjenik glavnog državnog inspektora i četvorica pomoćnika. U sektoru za ljudske potencijale i pravne poslove bit će 103 zaposlena, što je, kako piše Jutarnji list, pet puta više od starog Inspektorata. U novoosnovanim sektorima središnjeg ureda radit će još osamdesetak ljudi: u sektoru za proračun i računovodstvo 30 zaposlenih, u sektoru za informatiku 27 te u sektoru za nabavu i strateško planiranje 30 zaposlenih. Sektor za drugostupanjski upravni postupak zapošljavat će 17 osoba, sektor za unutarnji nadzor 19, a služba za unutarnju reviziju šest. U 17 sektora središnjeg ureda za nadzor bit će zaposlena 431 osoba.

>>Mikulić: Državni inspektorat neće biti primarno represivni sustav

Najviše zaposlenih prema sistematizaciji imat će Područni ured Split (299), slijede Osijek (263), Zagreb (229), Rijeka (220) i Varaždin (193).

Kušćević očekuje popunjenost radnih mjesta od 80 posto

Ministar Uprave Lovro Kuščević rekao je za Jutarnji list da mu je teško reći je li broj radnih mjesta prema sistematizaciji neracionalan (podsjećamo da je Vlada prihvatila prijedlog bez rasprave), ali da “takvo tijelo treba oformiti administrativne službe koje mu pomažu u radu poput računovodstva, informatičke službe i ostaloga jer su inspekcije koje su dosad bile pri ministarstvima u tim tijelima dobivale birokratsku podršku koja bi im sada nedostajala.”

Kuščević, naravno, ne vjeruje da će biti velikih dodatnih zapošljavanja te procjenjuje da će popunjenost sistematiziranih radnih mjesta biti na razini ostalih tijela državne uprave – oko 80 posto, odnosno oko 1600 zaposlenih.

Prije ukidanja 2014. godine Državni inspektorat je prema uredbi o osnivanju imao 969 sistematiziranih radnih mjesta i, prema podacima sindikata 786 zaposlenih, što je popunjenost od 81 posto. Prema sistematizaciji u Sektoru za opće poslove bila su 72 radna mjesta i u sektoru za ljudske potencijala 22 radna mjesta.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na sjednici Vlade u četvrtak rekao je da je Inspektorat 1. travnja preuzeo 1460 službenika i 17 inspekcija iz osam ministarstava.

Mikulić je poručio da će novi Inspektorat biti racionalniji od sustava inspekcija raspodijeljenih po ministarstvima prvenstveno zbog smanjenja broja područnih ureda sa 60 na pet, te broja ispostava s 370 na 37.