Allianz: Blagi pad operativne dobiti zbog posljedica prirodnih katastrofa

Broj nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe gotovo učetverostručio, a posljedica je slabiji operativni rezultat zbog preuzimanja rizika u segmentu neživotnih osiguranja

24
Allianz Grupa

Ukupni prihodi Grupe Allianz u prvom tromjesečju ove godine porasli su za 6,2 posto u odnosu na uspredivo razdoblje 2021. godine i iznosili su 44 milijarde eura. Operativna dobit i dalje je solidna i iznosi 3,2 milijarde eura. Blagi pad od 2,9 posto odraz je utjecaja većeg broja nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe. Neto dobit pripisiva dioničarima pala je za 78,1 posto na 0,6 milijardi eura zbog dodatne pričuve od 1,6 milijardi eura nakon oporezivanja, koja se odnosi na pravni postupak u slučaju američkih investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI. Izuzme li se ta pričuva, neto dobit pala je za 16 posto na 2,2 milijarde eura, ponajviše zbog slabijeg neoperativnog rezultata. Omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosi solidnih 199 posto.

“Rezultati koje smo ostvarili u ovom tromjesečju jasan su dokaz kako naše poslovanje može izdržati značajne geopolitičke i gospodarske pritiske. Izdržljivost našeg poslovanja usporediva je sa snagom naših zaposlenika. Allianz je donio jasne poslovne odluke nakon ruske invazije na Ukrajinu. Istovremeno smo naporno radili na postizanju pravednih nagodbi s ulagačima u američke investicijske fondove i konačnom zaključenju slučaja, rekao je Oliver Bate, glavni izvršni direktor Allianza SE.

Prihodi

Segment neživotnih osiguranja okoristio se rastom cijena i broja polica, a segment upravljanja imovinom zabilježio je rast prihoda od imovine pod upravljanjem. Veći prihodi od prodaje na tržištima u SAD-u i Njemačkoj doprinijeli su rastu prihoda u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja.

Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, porastao je na solidnih 3,8 posto zahvaljujući rezultatima sva tri segmenta poslovanja.

Dobit

Operativna dobit pala je za 2,9 posto na 3,2 milijarde eura (u usporedbi s 3,3 milijarde eura zabilježene u istom tromjesečju prošle godine) nakon što se broj nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe gotovo učetverostručio i rezultirao padom rezultata preuzimanja rizika u segmentu neživotnih osiguranja. To je djelomično ublaženo snažnim operativnim rezultatom u segmentu upravljanja imovinom zahvaljujući većoj prosječnoj imovini pod upravljanjem. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja operativna dobit ostala je stabilna.

Neto dobit pripisiva dioničarima pala je za 78,1 posto na 0,6 milijardi eura. Spomenuti pad odraz je dodatne pričuve od 1,9 milijardi eura nakon oporezivanja, koja se odnosi na pravni postupak u slučaju američkih investicijskih fondova Structured Alpha tvrtke AllianzGI, što je smanjilo neto dobit Grupe u prvom tromjesečju za 1,6 milijardi eura.

Anualizirani povrat na uloženi kapital iznosio je 3,5 posto (u usporedbi s 10,6 posto za cijelu 2021. godinu).

Istovremeno je osnovna dobit po dionici pala za 77,9 posto, s prošlogodišnjih 6,23 eura na 1,38 eura.

Ciljana operativna dobit u 2022. godini i dalje iznosi 13,4 milijarde eura, plus/minus milijardu eura.