Banke počinju s razmjenom podataka za procjenu kreditne sposobnosti

U OSR sustavu kreditne institucije će razmjenjivati podatke o novčanim obvezama svojih klijenata, pravnih i fizičkih osoba, i to zbog procjene kreditne sposobnosti i upravljanja kreditnim rizikom

598
OSR sustav

Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o.

Razmjena i obrada podataka klijenata kreditnih institucija u OSR sustavu temelji se na obvezi kreditnih institucija iz čl. 321. st. 2. do 5. Zakona o kreditnim institucijama da razmjenjuju podatke koji se odnose na njihove klijente za potrebe procjene kreditne sposobnosti ili upravljanja kreditnim rizikom te je usklađena i s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka te ostalim relevantnim propisima koji se odnose na zaštitu osobnih podataka.

Kroz OSR sustav kreditne institucije će razmjenjivati podatke o novčanim obvezama svojih klijenata, pravnih i fizičkih osoba, i to zbog procjene kreditne sposobnosti i upravljanja kreditnim rizikom. Ti podaci se odnose kako na postojeće, tako i na podmirene ili na drugi način zatvorene novčane obveze klijenata.