Godišnji pad prometa u trgovini na malo u travnju 25,5 posto

Promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao je za 40,5 posto, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2 posto

74
pad prometa u trgovini na malo

Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Naime, nakon snažnog mjesečnog pada u ožujku (-11,3%) ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u travnju je ubrzao s padom te je realno bio niži za čak 19,8 posto u odnosu na ožujak. Time je dao snažan doprinos padu na godišnjoj razini koji je iznosio 25,5 posto, navode analitičari RBA.

Navedena godišnja stopa predstavlja najveći pad na godišnjoj razini od kada pratimo podatke i jasno odražava trenutne i potencijalne posljedice pandemije koronavirusa. Pritom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 40,5 posto, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2 posto.

Kumulativni pad prometa od siječnja do travnja 6,3 posto

Kumulativno, kalendarski prilagođeni promet od siječnja do travnja realno je pao za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo pad je zabilježen u svim kategorijama trgovačkih struka izuzev trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 19,8 posto (+48,9% u odnosu na ožujak). Pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-0,9%) dok je u kategoriji goriva i maziva godišnji pad iznosio 39,4 posto, a kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda 87,8 posto. Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, očekivano bilježe relativno blagu godišnju stopu pada od 3,5 posto (-24,3 u odnosu na ožujak).

Prodaja elektronike, namještaja i druge opreme za kućanstvo pala 45 posto

Najveći doprinos godišnjem padu nominalnog prometa u travnju, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 39,4 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,8 posto, Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, s padom prometa od 45,0 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,0 posto te Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, s padom prometa od 38,6 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,0 posto.

Iako će podaci za svibanj donijeti nastavak negativnih stopa rasta i mjesecima pred nama, doći će do usporavanja pada budući da se ekonomija počela postupno otvarati. Na razini cijele 2020. analitičari RBA očekuju po prvi put nakon 2012. povratak prosječne godišnje stope rasta u negativan teritorij, odnosno pad za 9,5 posto. Pad će u velikoj mjeri biti i posljedica smanjene osobne potrošnje kao rezultat nepovoljnih kretanja u turizmu i turističke potrošnje te bitno pogoršanog raspoloženja i očekivanja potrošača.