Bitcoin je u studenom izgubio 37 posto vrijednosti

U studenom je ipak bilo i dobrih vijesti za bitcoin. Jeff Sprecher, predsjednik Njujorške burze i CEO njezine matične tvrtke ICE poručio je da kriptovalute imaju budućnost na reguliranim tržištima, a američki regulator zaoštrio je nadzor nad ICO-ovima

u 5:42 Zadnja izmjena: 03.12.2018 u 0:40
127
bitcoin

Ulagači u bitcoin zapamtit će studeni 2018. godine. Vodeća svjetska kriptovaluta u netom završenom mjesecu izgubila je 37 posto vrijednosti. To je njen najgori mjesečni pad od travnja 2011. kada se strmoglavila za 39 posto, navodi CoinDesk.

Bitcoin je u petak zaključio trgovanje na 3878,66 dolara, nakon što je mjesec započeo na razini iznad 6300 dolara. Od početka godine izgubio je više od 70 posto vrijednosti, a u odnosu na rekordnu vrijednost koju je ostvario prošle godine izgubio je 80 posto.

Ukupna tržišna kapitalizacija glavnih kriptovaluta na kraju mjeseca iznosila je 70 milijardi dolara, navodi CoinMarketCap.com. XRP, druga svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, u studenom je pala za 18 posto, dok je ether pao za 43 posto.

Kretanje cijene bitcoina prema dolaru u studenom bilo je prilično šokantno nakon relativno stabilnog listopada u kojem je cijena kolebala oko 6400 dolara, bez drastičnih promjena, i bez obzira na pad svjetskih tržišta kapitala.

Analitičari kažu kako nije potrebno mnoga da valuta počne ponirati nakon što padne ispod ključne psihološke barijere od 5850 dolara.

Podrška kriptovalutama s Wall Streeta

Michael Moro, predsjednik Uprave Genesis Global Trading, rekao je za CNBC da nije jasno je li ovo “dno” ili tek kratko razdoblje konsolidacije prije sljedećeg poniranja.

Podsjetio je i na zbrku koja je nastala podjelom bitcoin casha na dvije inačice, bitcoin ABC i bitcoin SV, sredinom studenog. “Iako se razdvajanje dogodilo na drugom kriptovalutnom lancu, utjecalo je na ostale kriptovalute, uključujući bitcoin.“

Ipak, ovog mjeseca desile su se i neke dobre stvari za tržište kriptovaluta. Prije svega, stigla je podrška ključne osobe Wall Streeta: Jeff Sprecher, predsjednik Njujorške burze i glavni izvršni direktor njezine matične tvrtke ICE poručio je da kriptovalute unatoč turbulencijama imaju budućnost na reguliranim tržištima.

Intercontinetal Exchange (ICE), matična tvrtka Njujorške burze (New Yorka Stock Exchange), podupire verziju bitcoin futuresa kroz startup Bakkt koja će zaživjeti u siječnju. Nasdaq i VanEck također planiraju pokrenuti financijske proizvode utemeljene na kriptovalutama u prvom tromjesečju iduće godine.

SAD: Prve kazne privatnim osobama zbog ICO-a

Osim toga, američki regulator je u studenom zaoštrio nadzor nad inicijalnim ponudama (kripto)kovanica (ICO – Initial Coin Offering). Komisija za vrijednosne papire objavila je prve kazne za privatne osobe, osnivače tvrtki koji nisu registrirale ICO. U obrazloženju se navodi da je riječ o borbi protiv zlouporabe i izravnih prijevara u rastućoj digitalnoj industriji.

Komisija je podigla i optužnice zbog prevara protiv bivšeg profesionalnog boksača Floyda Mayweathera i glazbenog producenta DJ Khaleda. Njih dvojica nisu obavijestili ulagače da im je isplaćena naknada za promociju ICO-a.

Prema izvješću Komisje, Mayweather nije objavio da su mu tri izdavatelja koji su pokrenuli ICO-a ispaltili ukupno 300.000 dolara za promociju svojih ponuda na društvenim mrežama. Jedna od tih tvrtki je Centra Tech, koju je Komisija u odvojenom postupku već ranije optužila za prevaru prilikom ICO-a.

Mayweather je iskoristio svoje račune na društvenim mrežama kako bi potaknuo svoje sljedbenike da se priključe ICO-u s obećanjem da će se obogatiti. Pri tome nije otkrio da ga tvrtke koje su pokrenule ICO plaćaju da podrži njihovu kampanju. Kako bi zaštitio potencijalne ulagače, regulator je propisao da plaćeni promotori moraju objaviti da su plaćeni, kako ne bi dovodili potencijalne investitore u zabludu da nude nepristranu preporuku.

Mayweather je putem svog Twitter računa prilikom ICO-a Centra Techa poručio da ponuda “počinje za nekoliko sati – požurite prije nego što sve rasprodaju, ja sam svoje već kupio”.

Boksač se nagodio s Komisijom za vrijednosne papire. U sklopu kazne zabranjeno mu je da promovira vrijednosne papire u iduće tri godine. Vratio je 300.000 dolara koje je primio, platio je dodatnu kaznu od 300.000 dolara i 14.775 dolara kamata.

DJ Khaled također je kažnjen za promicanje Centara Techa. Morat će vratiti 50.000 dolara koje je primio, platiti kaznu od 100.000 dolara te 2725 dolara kamata.