Bitcoin prvi put probio granicu od 8000 dolara

U ponedjeljak nešto iza 16 sati po njujorškom vremenu s bitcoinom se trgovalo po cijeni od 8216,80 dolara, što je 2,3 posto više nego prethodnog dana

162
bitcoin

Nakon prošlotjedne rasprodaje bitcoin je ponovo u igri. Vodeća svjetska kriptovaluta 19. studenoga probila je granicu od 8000 dolara, a u ponedjeljak u 12.30 po njujorškom vremenu dosegnula je rekordnu vrijednost od 8263,62 dolara, pokazuju podaci specijaliziranog websitea CoinDesk.

Nešto iza 16 sati po njujorškom vremenu s bitcoinom se trgovalo po cijeni od 8216,80 dolara, što je 2,3 posto više nego prethodnog dana.

Prošlog tjedna cijena bitcoina pala je na oko 5500 dolara nakon što je opozvana nadogradnja mreže SegWit2X najavljena za 16.studenoga. Ideja je bila nadogradnjom stvoriti novu verziju bitcoina s kojom bi se ubrzala brzina transakcija. Rasprodaja ipak nije dugo trajala i bitcoin je ubrzo nadoknadio gubitke uz rast od 47 posto.

Nadogradnja bi izazvala takozvani Hard Fork. To je pojam vezan uz tehnologiju blockchain koji označava drastičnu promjenu protokola zbog koje stari blokovi postaju nevažeći. Svi čvorovi mreže koji rade po starom protokolu više ne mogu funkcionirati ako ne prihvate novu verziju. Tako se mreža dijeli na nadograđeni lanac i dio koji nastavlja rad po starom protokolu. Nakon nekog vremena ovaj drugi dio mora prihvatiti da je zastario i nevažan te mora prihvatiti novi protokol.

Ranije ove godine Kina je zabranila trgovinu bitcoinom i inicijalne novčane ponude (ICO – Initial Coin Offering), a ubrzo je i Južna Koreja zabranila ICO. Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija i niz drugih zemalja upozorile su na rizike povezane s ovom uglavnom nereguliranom valutom. Na rizike vezane uz kriptovalute u nekoliko navrata upozoravala je i Hrvatska narodna banka.

No, kriptovalute su u posljednje vrijeme dobile i vjetar u leđa zahvaljujući odlukama nekih vlada. Japan je, na primjer, dopustio potrošačima da robu i usluge plaćaju bitcoinom. Nova pravila također nalažu da se za trgovanje kriptovalutama mora posjedovati licencija i da trgovci podliježu redovnim godišnjim revizijama. Time je japanska vlada službeno odobrila trgovanje kriptovalutama.

Kreću futuresi vezani uz kriptovalute

A CME grupa, najveći svjetski trgovac financijskim derivatima, potvrdila je u ponedjeljak da planira pokrenuti futurese vezane uz kriptovalute do kraja godine. No, u istoj objavi na svojim web stranicama navode da je greškom objavljeno da će trgovanje početi 11. prosinca.

CME se natječe s konkurentskom kompanijom Cboe Global Markets tko će prije pokrenuti prvi financijski proizvod vezan uz bitcoin kojim će se trgovati na tradicionalnim, reguliranim tržištima.

Poznato je da je bitcoin vrlo nestabilan. Snažan rast u posljednjih nekoliko dana ponovo je potaknuo upozorenja da je riječ o balonu. Kako bi se kontrolirala volatilnost, CME neće dopustiti trgovanje bitcoin futuresom po cijenama koje za više od 20 posto odudaraju od cijene od prethodnog dana, navodi kompanija na svojim internetskim stranicama.

Glasnogovornica tvrtke potvrdila je da još nisu predali zahtjev za početak trgovanja američkoj komisiji za nadzor trgovanja derivatima (Commodity Futures Trading Commission).

Cboe je također priopćio da zahtjev još nisu predali, ali glasnogovornica Hannah Randall izjavila je da razgovaraju s regulatorom. Kompanija je priopćila da su futuresi vezani uz kriptovalute prvi korak ka pokretanju fonda koji bi trgovao na burzama na temelju bitcoina.

Američki regulator dopušta etabliranim tržištima da kreiraju proizvode bez prethodnog odobrenja Komisije, ali uz podnošenje pisanog zahtjeva za samostalnu certifikaciju regulatoru. To znači da CME potvrđuje da proizvod odgovara propisima i zakonu o trgovanju derivatima. Zahtjev regulatoru mora se podnijeti dan prije nego što počne trgovanje novim proizvodom.

Trgovanje bitcoinom tijekom cijele godine bilo je nestabilno, s velikim usponima i padovima ovisno o vijestima. Tržište je i dalje podijeljeno: jedni vjeruju u daljnji rast, a drugi tvrde da je riječ o prevari. Među njima je i Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon koji je najavio da će otpustiti svakog zaposlenika koji bude njime trgovao.