m-novčanik: Plaćajte mobitelom, a ne karticom

Mobilni telefon u trenu plaćanja ne mora biti spojen na internet, niti korisnik treba pokretati aplikaciju m-zaba

559
m-novčanik

Zagrebačka banka unutar aplikacije m-zaba uvela je uslugu m-novčanik kroz koju korisnici mogu plaćati mobitelom kao da plaćaju karticom. Mobilni telefon u trenu plaćanja ne mora biti spojen na internet, niti korisnik treba pokretati aplikaciju m-zaba – može nastaviti koristiti aplikaciju koju je koristio tijekom čekanja u redu na blagajni, a mobitel treba samo približiti POS uređaju.

m-novčanik za sada sadrži go!card Mastercard karticu

Ovu je uslugu Zaba razvila u suradnji s tvrtkom Asseco SEE Hrvatska, a plaćanje mobitelom omogućeno je na svim POS uređajima koji prihvaćaju beskontaktne Mastercard i Maestro kartice.

Za sada je za korištenje u m-novčaniku moguće odabrati go!card Mastercard kreditnu karticu. Zaba je ovom uslugom postala prva banka koja ima beskontaktna plaćanja integrirana u aplikaciju mobilnog bankarstva.

„Gotovo pet milijardi ljudi u svijetu koristi mobilne telefone, a struka predviđa da će do 2022. u Europi biti više bezgotovinskih transakcija nego onih u kojima se koristi gotovina.

U Zabi danas imamo gotovo 350 tisuća korisnika mobilnog bankarstva. Tehnološki napredak mijenja način na koji živimo pa potrošači traže brzo, jednostavno i sigurno iskustvo kupnje, u skladu s njihovim načinom života.”

Plaćanje samo na Android pametnim telefonima

“Uvođenjem m-novčanika postali smo prva banka s Mastercard karticama u mobilnom novčaniku te prva banka koja je implementirala plaćanje bez pokretanja aplikacije na prodajnom mjestu, i to upravo u godini kad obilježavamo 10. godišnjicu m-zabe i go!card kartice“, istaknula je Dijana Hrastović, članica Uprave Zagrebačke banke.

Funkcionalnosti nove usluge objasnio je Luka Tomašković, direktor Kanala isporuke Zagrebačke banke. Za plaćanje mobitelom potrebno imati Android pametni telefon s podrškom za NFC i instaliranu m-zabu, a za korištenje m-novčanika nije potrebno ići u poslovnicu.

Nova usluga će tijekom sljedeće godine biti dostupna i za ostale Mastercard i Maestro kartice. Svim klijentima koji imaju m-zabu omogućena je i nova usluga upravljanja dnevnim limitima po karticama, a uskoro će im biti dostupan i financijski planer.

Digitalizacija bankarstva

„Naša istraživanja pokazuju da velika većina Hrvata digitalizaciju smatra pozitivnim procesom te traži više inovacija u različitim područjima, među njima i u segmentu financijskih usluga. Istovremeno, prema nekim procjenama korisnici pametnih telefona i tableta će do 2019. stvoriti gotovo 200 milijardi mobilnih transakcija godišnje.

Ovo potvrđuje da i kod nas, kao i u svijetu, želja potrošača za jednostavnim, sigurnim i digitalnim rješenjima u platnoj industriji raste, a pametni telefoni nameću se kao logično sredstvo plaćanja. Izuzetno nam je drago da je upravo Zaba kao naš prvi i dugogodišnji partner pokrenula prvi Mastercard digitalni novčanik na tržištu“, zaključila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.