Bitcoin nadomak probijanja granice od 23 tisuće dolara

Prema Coinbasu trenutna vrijednost bitcoina je nadomak granice od 23 tisuće dolara, na rekordnih 22.990,70 dolara. S oko 18,5 milijuna bitcoinau opticaju, tržišna kapitalizacija premašila je 428 milijardi dolara

92
bitcoin

Tržišna kapitalizacija bitcoina dosegnula je rekordne razine u 2020. godini, uz rast vrijednosti najpopularnije kriptovalute. S oko 18,5 milijuna bitcoinau opticaju, tržišna kapitalizacija premašila je 428 milijardi dolara. To je više od tržišne kapitalizacije bilo koje globalne banke.

Najbliži bitcoinu je američki bankarski div JP Morgan s tržišnom kapitalizacijom od 367,82 milijarde dolara. Među deset banaka s najvećom tržišnom kapitalizacijom su po četiri američke i kineske banke.

Rast tržišne kapitalizacije bitcoina korelira s kretanjem njegove vrijednosti. Cijena bitcoina znatno je porasla u ovoj godini i dosegnula je najveću vrijednost u posljednje tri godine. U četvrtak 17. prosinca vrijednost bitcoina je nakratko premašila 23 tisuće američkih dolara. Prema Coinbasu trenutna vrijednost bitcoina (petak, 18. prosinca ujutro) je nadomak granice od 23 tisuće dolara, na rekordnih 22.990,70 dolara.

Rast potiču institucionalni investitori i banke

Za razliku od prethodnog razdoblja rasta 2017. godine, kada je bitcoin s vrijednosti manje od 1000 dolara početkom godine stigao do vrijednosti koja premašuje 20 tisuća dolara u prosincu i kada su ta rast bili zaslužni mali ulagači i najgorljiviji pobornici kriptovaluta, pobornici kriptovaluta slažu se da su za rast ovog puta zaslužni institucionalni investitori.

Preuzimanje vodeće pozicije po tržišnoj kapitalizaciji u usporedbi s bankama značajan je korak za bitcoin. To pokazuje da je bitcoin snažan i kao dionica, a ne samo kao klasa imovine.

Bitcoin je evoluirao tako da sada pokriva i neke bankarske usluge, poput odobravanja zajmova, a kriptovaluta se koristi za plaćanje i podmirivanje međunarodnih financijskih transakcija. Pandemija je dodatno potaknula trend bezgotovinskih plaćanja pa je i bitcoin na tome profitirao.

S obzirom na sve čvršću poziciju bitcoina na financijskim tržištima, mnoge tradicionalne banke promijenile su odnos prema kriptovalutama i napravile su iskorak prema komercijalizaciji kriptovaluta i blockchaina općenito. Neke velike banke prepoznale su kako mogu zarađivati na blockchainu.

Bitcoin se pozicionirao kao alternativna klasa imovine

Rast vrijednosti bitcoina posljedica je pandemije odnosno ekonomskih previranja uslijed pandemije. Tradicionalno tržište dionica doživjelo je udarac, ali bitcoin je postojan i pozicionira se kao alternativna vrijednost u izazovnim ekonomskim vremenima. Institucionalni investitori pogurali su bitcoin prema novoj rekordnoj vrijednosti.

Treba spomenuti da bitcoin raste nakon što je u ožujku, nakon izbijanja pandemije, pao ispod 4000 dolara. Rast su potaknule neke velike banke i investitori na Wall Streetu koji su se okrenuli kriptovalutama. Posljednji poticaj stigao je od PayPala koji je objavio da će milijunima svojih korisnika omogućiti trgovanje kriptovalutama te držanje kriptovaluta na računima.

>>PayPal će omogućiti kupnju, prodaju i držanje kriptovaluta na računu

Ulaganja velikih tvrtki MicroStrategyja, Grayscalea i Stone Ridgea u bitcoin, javna podrška istaknutih financijskih stručnjaka i mnogi drugi događaji dali su dodatni poticaj rastu vrijednosti bitcoina u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kao referentna kriptovaluta, Bitcoin se izborio za poziciju u kojoj ga institucionalni ulagači i banke legitimno gledaju kao imovinu u koju mogu ulagati kako bi se obranili od devalvacije.

>>Vrijednost ethereuma u 2020. godini porasla za 230 posto

>>Bitcoin ponovo probio granicu od 10.000 dolara

>>Guverner Vujčić: Ako ulažete u kriptovalute, budite svjesni rizika