Guverner Vujčić: Ako ulažete u kriptovalute, budite svjesni rizika

Guverner HNB-a Boris Vujčić je uvjeren da kriptovalute ne mogu zamijeniti valute središnjih banaka

u 7:31 Zadnja izmjena: 04.06.2019 u 7:31
81
hnb o kriptovalutama

Stav HNB-a o kriptovalutama je da su one vrlo rizične I ljudi koji se odluče na takva ulaganja moraju biri svjesni tog rizika, poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić odgovarajući na pitanje o bitcoinu na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o ekonomiji digitalne transformacije koja se održava u Opatiji. “Ne vidim način da takve kriptovalute mogu zamijeniti valute središnjih banaka”, dodao je guverner.

“Naše bankarstvo apsolutno prati trendove u digitalnom razvoju. Dodatno se digitaliziraju usluge banaka. Digitalizacija je počela davno, no mogućnosti mobilnog bankarstva će se s vremenom povećavati, platni sustav će biti sve jednostavniji i jeftiniji, a naše banke se za to pripremaju”, rekao je guverner Vujčić o digitalizaciji bankarskog sektora.

>>Što koči digitalnu transformaciju financijske industrije

Odgovarajući na pitanje o mobilnim operatorima koji konkuriraju bankama, guverner je rekao da je već prije petnaestak godina predviđalo da bi telekomunikacijske tvrtke mogle konkurirati bankama u uslugama platnog prometa. Vujčić smatra da su banke na izazov telekoma uspjele odgovoriti no da im danas konkuriraju male digitalne kompanije koje razvijaju usluge platnog prometa. Zahvaljujući velikim bilancama i iskustvu banke su spremne odgovoriti i novim izazivačima, uvjeren je Vujčić.

Na dvodnevnoj konferenciji “Economics of Digital Transformation – Smart Governments, Regions and Cities” koja je u ponedjeljak počela u Opatiji okupilo se 90 znanstvenika, a na konferenciji će biti predstavljena 52 znanstvena rada. Organizator je Ekonomski fakultet u Rijeci.