BKS Bank: Povećane rezervacije za kreditne gubitke u Hrvatskoj

BKS Banka je u 2020. ostvarila dobit od 74,8 milijuna eura što se podudara s rezultatom iz 2018. godine. S s obzirom na opću gospodarsku situaciju, to se može smatrati vrlo dobrim postignućem, smatra predsjednica Uprave Herta Stockbauer

37
BKS Bank
Tihomir Zadražil, Juraj Pezelj, Herta Stockbauer i Alexander Novak [Izvor: BKS Bank, snimio: Gernot Gleiss,]

Kreditni plasmani hrvatske podružnice BKS Bank na dan 31. prosonca 2020. iznosili su 295 milijuna eura(+8,6 %), a primarni depoziti su se kretali oko 108,4 milijuna eura (-9,1 %). Kćerinsko leasing društvo BKS-leasing Croatia d.o.o. ostvarilo je vrlo dobar rezultat nakon oporezivanja, povećavši neto dobit za oko 0,2 milijuna eura na ukupno 0,9 milijuna eura, a obujam leasinga povećan je za 12,9 posto na 77,9 milijuna eura.

“Zbog velike ovisnosti o turizmu, hrvatsko je gospodarstvo snažno pogođeno pandemijom Covida-19. Ni za 2021. godinu još nije moguće procijeniti kako će se razvijati putničke mjere, a time i ljetna sezona. Stoga smo značajno povećali rezervacije za kreditne gubitke za Hrvatsku, što je jedan od razloga smanjenja rezultata hrvatske podružnice“, rekao je član Uprave BKS banke Alexander Novak.

Tihomir Zadražil i Juraj Pezelj, čelnici hrvatske podružnice, istaknuli su da Hrvatska usprkos gospodarskoj situaciji ostaje važno rastuće tržište BKS Banka, koji sada u Hrvatskoj upravlja s četiri bankovne poslovnice i leasing društvom

“U 2020. smo otvorili još jednu poslovnicu u Zagrebu, a razmatraju se daljnje lokacije u drugim krajevima Hrvatske”, rekao je Novak. “Nova zagrebačka poslovnica planirana je i uređena prema novom konceptu poslovnica. Središnji je element novi uslužni šalter (tzv. ServiceDesk) koji je dizajniran kao otvoreni i prostrani prostor te središnja kontakt točka za klijente. Za podizanje gotovine postavljena je posebna ‘diskretna’ blagajna. Bankomat i prostrani prostor s ekranima na dodir, koji pružaju informacije o širokoj paleti proizvoda BKS Bank, dostupni su 24 sata dnevno.”

Rekordna bilanca banke

“2020. godina bila je za nas maratonska utrka, u kojoj smo nakon opreznog starta dobili sve veći zamah i uspjeli zauzeti vrlo dobar plasman na cilju“, rezimirala je predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer proteklu, neobičnu poslovnu godinu na razini grupe.

“Naša ukupna bilanca dosegla je 31. prosinca 2020. dosad najvišu zabilježenu vrijednost od 9,9 milijardi eura. Za takav porast prvenstveno su zaslužni odgovorno povećanje kredita i udvostručenje gotovinskih rezervi“, rekla je Stockbauer.

Iako je godišnja dobit 2020. uslijed koronakrize očekivano niža od one ostvarene 2019. godine, predsjednica Uprave zadovoljna je rezultatom.

“Tada postignutih 82,9 milijuna eura dobiti bili su rekordan rezultat za našu tvrtku. Međutim, 74,8 milijuna eura ostvarenih protekle godine podudara se s dobrim rezultatom iz 2018. godine, što se s obzirom na opću gospodarsku situaciju može smatrati vrlo dobrim postignućem”, smatra Stockbauer.

Politika negativne kamatne stope Europske središnje banke i pojedinačni posebni učinci prigušujuće su djelovali na dobit. Tu se prije svega ubraja niži rezultat društava čija se bilanca obračunava metodom udjela, ali i stečaj banke Commerzialbank Mattersburg. Kao rezultat toga je BKS Bank za osiguranje depozita morala uplatiti poseban doprinos u visini 1,4 milijuna eura.

Rast kredita 4,4 posto: tvrtke ulažu unatoč Covidu-19

“Kada je prije godinu dana uveden prvi lockdown, telefoni nam nisu prestali zvoniti. Naši stručnjaci za financiranje i poticaje, kao i jedinice pozadinskih poslova, bili su u stalnom pogonu kako bi mogli odgovoriti na nebrojene upite klijenata o mogućnostima odgode plaćanja, privremenog financiranja i potporama. Cilj nam je bio pomoći našim klijentima da što bolje prebrode ovu krizu, pri čemu nam česte izmjene propisa i uredbi nisu olakšale posao. 2020. smo obradili više od 4178 odgoda u kreditnim i leasing poslovima u Austriji i inozemstvu te odobrili privremena financiranja u visini od oko 160,4 milijuna eura”, objasnila je Stockbauer.

Istovremeno su mnoge tvrtke uspjele nastaviti svoju ekspanziju i investicijsku strategiju.

“U svim regijama u kojima poslujemo ostvarili smo rast u financiranju. Tako smo u Austriji i na stranim tržištima odobrili 2,1 milijardi eura novih financiranja”, ističe predsjednica Uprave BKS-a. Ukupno potraživanja prema klijentima prije rezerviranja za kreditne gubitke iznosila su 6,7 milijardi eura, što je utjecalo na rast kredita od 4,4 posto.

Primarni depoziti na rekordnoj razini

“S 31. prosincem 2020. klijenti su nam povjerili sredstva u visini 7,4 milijarde eura, što je za 731 milijun eura više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Pandemija Covida-19 natjerala je mnoge ljude da shvate važnost kratkoročnog pristupa rezervama likvidnosti. To je dalo novi zamah trendu ulaganja novca u oročene i depozite po viđenju“, pojašnjava Stockbauer.

Neto kamatni prihod na razini prethodne godine

“Zahvaljujući dobrom operativnom poslovanju, neto prihodi od kamata prije rezerviranja za rizike ponovno su dosegli dobru razinu iz prethodne godine od oko 136 milijuna eura. No, po isteku državnih potpora računamo s porastom nemogućnosti otplate kreditnih obveza, stoga smo povećali pričuve za identificirane kreditne gubitke. Kao posljedica toga je kamatni prihod nakon rezerviranja sa 117,3 pao na 110,5 milijuna eura“, objašnjava predsjednica Uprave.

Jedan od strateških ciljeva BKS Bank je daljnje širenje portfelja usluga. U tom su segmentu 2020. ostvareni veliki uspjesi: neto prihod od provizija i naknada porastao je za zadovoljavajućih 10,5 posto na ukupno 64,3 milijuna eura.

Smanjenje administrativnih troškova

Neposredno nakon izbijanja pandemije uvedene su mjere štednje te su odgođeni projekti koji nisu hitni. Dominantnu stavku u administrativnim rashodima predstavljaju troškovi osoblja koji su ciljanim mjerama smanjeni za 2,1 milijuna eura na ukupno 74,6 milijuna eura.

S 37,3 milijuna eura su materijalni troškovi bili znatno viši u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje je prvenstveno rezultat ulaganja u digitalizaciju koja bi, međutim, dugoročno trebala donijeti korist na troškovnoj strani. Ukupno gledano su administrativni troškovi sa 123,2 milijuna eura zadržani na približnoj razini iz prethodne godine.

I 2021. će biti obilježena izazovima

Izazova će i u 2021. biti dovoljno. Dobro poznatim čimbenicima kao što su niske kamatne stope, troškovni pritisci i jaka konkurencija, sada se pridružuju i brige oko budućih kreditnih gubitaka.

“Očekujemo da će doći do značajnog porasta troškova za rizike, no s obzirom na činjenicu da smo u prošlosti poduzeli brojne mjere za unaprjeđenje kreditne kvalitete i široko diversificirani kreditni portfelj, vjerujemo da će to biti svladiv izazov. Kako bismo zadržali stabilan razvoj dobiti unatoč rastućim troškovima rizika, cilj nam je nastavak solidnog rasta i povećanje baze klijenata“, zaključila je Stockbauer.