Evo kako dokazati pad prihoda da biste ostvarili pravo na potpore

Poslodavci koji žele ostvariti potporu za ožujak i travanj moraju podnijeti novi zahtjev putem on-line aplikacije bez obzira na to jesu li već koristili potpore za očuvanje radnih mjesta u prethodnim razdobljima

150
očuvanje radnih mjesta ožujak

Od 1. do 23. travnja zaprimaju se zahtjevi za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za ožujak-travanj 2021. godine, objavio je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Potpore samo za travanj 2021. zaprimat će se od 24. travnja 2021. godine do 21. svibnja 2021. godine.

Poslodavci koji žele ostvariti potporu za ožujak i travanj moraju podnijeti novi zahtjev putem on-line aplikacije bez obzira na to jesu li već koristili potpore za očuvanje radnih mjesta u prethodnim razdobljima.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na sjednici održanoj krajem ožujka donijelo odluku kojom je mjera donesena 3. ožujka 2021. (i koja se odnosila samo na ožujak) produžena i na travanj.

Osim što su utvrđeni rokovi za zaprimanje zahtjeva za travanj, u odnosu na prethodnu mjeru prihvaćene su izmjene koje se odnose na ciljanu skupinu radnika za koju je moguće ostvariti potporu te kriterije za dokazivanje pada prihoda.

Tako je za mjesec travanj moguće ostvariti potporu za radnike zaposlene najkasnije do 31. ožujka 2021., a za mjesec ožujak za radnike zaposlene do 28. veljače.

Kako bi ostvarili potporu poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja 2020. godine do 30. rujna 2020. godine imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.

Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. godine ili četvrto tromjesečje 2020. godine, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Alternativno, ako poslodavac traži potporu za ožujak, trebat će dokazati da je u ožujku 2021. godine imao pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019. godine i to temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. godine i ožujak 2019. godine Poreznoj upravi.

Ako traži potporu za travanj, poslodavac će predajom odgovarajiućih PDV obrazaca dokazivati pad prihoda u travnju 2021. u odnosu na travanj 2019. godine.

Iznimno, poslodavci koji su osnovani prije 1. travnja 2019. godine, a nisu odmah započeli s poslovanjem u smislu ostvarivanja prihoda te iz tog razloga nemaju podatke za usporedbu po ovim kriterijima, trebaju dokazati da su u mjesecu za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka u odnosu na prvi cjeloviti kalendarski mjesec poslovanja. Kao dokaz poslodavci su dužni dostaviti prvi izdani račun.

Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019. godine trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2019. godine temeljem predaje tablice pada, a u slučaju da su osnovani nakon 1. listopada 2020. godine trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na siječanj 2021.godine.

Iznimno, poslodavci koji su osnovani nakon 1. travnja 2019. godine, a nisu odmah započeli s poslovanjem u smislu ostvarivanja prihoda te iz tog razloga nemaju podatke za usporedbu po ovim kriterijima, trebaju dokazati da su u mjesecu za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka u odnosu na prvi cjeloviti kalendarski mjesec poslovanja. Kao dokaz poslodavci su dužni dostaviti prvi izdani račun.

Poslodavci koji su osnovani nakon 1. listopada 2020. godine, a u siječnju 2021. su bili zatvoreni Odlukom Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave), ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda/primitaka te mogu koristiti potporu za ožujak i travanj u iznosu 4000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka.

>>Koliko dugo proračun može izdržati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta