Crikvenica: Aplikacija za uvid u detalje proračuna od 1. prosinca

Gradsko vijeće Grada Crikvenice većinom glasova donijelo je zaključak kojim se inicira izrada besplatne aplikacije za građane pomoću koje bi oni imali transparentniji uvid u detalje trošenja javnih sredstava

33

Gradsko vijeće Grada Crikvenice većinom glasova donijelo je zaključak o osiguravanju transparentnosti izvršavanja proračuna koji je su podržali četvero vijećnika trećeg bloka, troje SDP-ovih vijećnika i jedan PGS-ov vijećnik.

Inicijativom se predlaže izrada besplatne aplikacije za građane, pomoću koje bi oni imali transparentniji uvid u detalje proračuna, odnosno trošenja javnih sredstava. Aplikacija bi trebala postati dostupna već od 1. prosinca, unatoč tvrdnjama zamjenice gradonačelnika Ivone Matošić Gašparović (HDZ), prema kojoj takvo što operativno nije moguće do 1. siječnja 2022. godine.

Također, zamjenica gradonačelnika rekla je da osobno podupire zahtjeve za još otvorenijim proračunom, no pokušala je ukazati da ne postoji podzakonski akt kojim se jasno definira do koje mjere transparentnost mora ići, a da ne bude u koliziji s GDPR-om, odnosno uredbom o zaštiti osobnih podataka građana.

Matošić Gašparović smatra da se ovakva odluka ne bi trebala prihvatiti sve dok se ne donese odgovarajući podzakonski akt. Mario Kružić (SDP) odgovorio je da to što ne postoji podzakonski akt ne znači protuzakonitost odluke, već da se zapravo radi o pokušaju prikrivanja transparentnosti proračuna pod krinkom zaštite osobnih podataka, a da se slučaj jednostavno može riješiti tako što će svaka pravna ili fizička osoba potpisati prethodnu izjavu o davanju suglasnosti. Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo rekla je da proračunska transparencija nije nikakva novost, već da ona postoji i kod drugih gradova.

“Ovdje nije riječ o probijanju leda po pitanju takve aplikacije. Potrebno je samo pogledati kako to drugi uspješno rade”, poručila je Polonijo.