M San Grupa izdala 200 mil. kuna obveznica uz prinos od 2,07 posto

Interes ulagača znatno je nadmašio ciljani nominalni iznos izdanja: iskazan je interes za upis 274,65 milijuna kuna, što je 40 posto više od ciljanog iznosa

112
M San Grupa

M San Grupa, društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju računala, trgovinu, uvoz-izvoz, objavila je 8. srpnja poziv na upis obveznica ukupnog nominalnog iznosa izdanja do najviše 200.000.000 kuna (u denominaciji od jedne kune) s fiksnom godišnjom kamatnom stopom uz polugodišnju isplatu kamata i amortizirajuće dospijeće glavnice kroz polugodišnju otplatu u iznosu od po 5 posto glavnice, s dospijećem posljednjeg dijela glavnice u iznosu od 55 posto glavnice pet godina nakon dana izdanja.

Upisom u knjigu izdanja sredinom srpnja institucionalni investitori su iskazali zanimanje u iznosu od gotovo 275 milijuna kuna. To je gotovo 40 posto više od ciljanog nominalnog iznosa.

Knjiga upisa bila je otvorena u četvrtak, 15. srpnja od 9 do 15 sati, a već u 11 sati je premašen ciljani iznos izdanja. Nakon zatvaranje Knjige upisa Izdavatelj je 15. srpnja objavio informaciju o ukupno upisanom i alociranom iznosu izdanje te utvrđenoj cijeni, prinosu i fiksnoj kamatnoj stopi:

  • Ukupno upisani nominalni iznos Obveznica: 274.650.000 kn
  • Ukupno alocirani nominalni iznos Obveznica: 200.000.000 kn
  • Referentna kamatna stopa: 0,22 posto
  • premija rizika: 1,85 p.p.
  • Prinos: 2,07 posto
  • Fiksna kamatna stopa: 2,00 posto
  • Cijena izdanja: 99,742 posto

Obveznice su u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) uvrštene 20. srpnja 2021., dok je planirani datum početka trgovanja na Službenom tržištu Zagrebačke burze 22. srpnja.

Zajednički agenti izdanja su Erste banka, Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, a pravni savjetnici odvjetnička društva Šavorić & Partneri te Mišković & Mišković.

Refinaciranje duga te razvoj poslovanje i brendova

Prikupljena sredstva M San grupa planira upotrijebiti za refinanciranje postojećeg kratkoročnog i dugoročnog duga, čiji je iznos oko 125 milijuna kuna.

“Prikupljena sredstva iskoristit ćemo i za financiranje obrtnog kapitala te daljnju izgradnju naših brendova MS Energyja iz domene e-mobilnosti te Vivaxa s područja potrošačke elektronike, klimatizacije i bijele tehnike”, kažu u M SAN-u.

M SAN Grupa je u 2020. ostvarila konsolidirani prihod od 2,65 milijardi kuna, što je 8 posto više nego prethodne godine. Tako je nastavljen pozitivan petogodišnji trend s rastom prihoda po ukupnoj godišnjoj stopi od 6 posto. Pozitivni poslovni trendovi nastavljeni su i u prvom polugodištu tekuće godine.

M San Grupa izvozi svoje proizvode u 39 država svijeta, od čega ih je 35 u Europi. Na kraju lipnja tvrtka je imala 166 zaposlenih.