Digitalna polica osiguranja od autoodgovornosti dostupna kod svih osiguravatelja

Digitalna polica omogućava provjeru postojanja police obveznog auto osiguranja u realnom vremenu prilikom registracije vozila, bez potrebe za donošenjem police osiguranja u tiskanom ili nekom printanom obliku

58
Digitalna polica osiguranja od autoodgovornosti
Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora HUO-a, Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovng prometa i Goran Pejić, pomoćnik Uprave CVH 2

Digitalna polica osiguranja od autoodgovornosti odnedavno se može ugovoriti kod svih osiguravatelja koji se bave tom vrstom osiguranja. Digitalna polica omogućava brzi protok informacija i kvalitetnije podatke, istaknuto je u utorak na njenom predstavljanju u sjedištu Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Inicijator projekta digitalne police osiguranja od automobilske odgovornosti je HUO, a partneri su Centar za vozila Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova. Predsjednik Upravnog odbora HUO-a Slaven Dobrić označio velikim postignućem to što su u projekt uključeni svi osiguravatelji.

“Digitalna polica omogućava provjeru postojanja police obveznog auto osiguranja u realnom vremenu prilikom registracije vozila, bez potrebe za donošenjem police osiguranja u tiskanom ili nekom printanom obliku. Time smo postigli i brži protok informacija, poboljšanje kvalitete podataka, jer će ih sad biti i više nego ih je u dosadašnjim policama, a štitimo i prirodne resurse s manje papira”, kazao je Dobrić.

Objasnio je da se polica može ugovoriti online i kada vozači dođu na registraciju u stanice za tehnički pregled vozila ona je već u sustavu. Time se štedi vrijeme osiguranika te osigurava praćenje točnosti podataka u realnom vremenu.

U Hrvatskoj je u 2018. izdano nešto malo više od dva milijuna polica od auto odgovornosti, a kod njih oko 20 tisuća utvrđene su greške u prepisivanju podataka sa police u sustav. To se s digitalnim policama ne bi trebalo događati jer više nema potrebe da se nešto prepisuje s papirnate police, istaknuo je pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić.

“Nadamo se da će za pet godina u postupku registracije i osiguranja vozila biti još manje papira, jer se sve naše službe, stanice i sustavi digitaliziraju, nadograđuju i unapređuju”, poručio je Pejić.

Novi digitalni način izdavanja i kontroliranja polica osiguranja automobila putem mobilnih uređaja kojima su opremljeni policajci pohvalio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataja. Dodao je da podražavaju sve projekte koji poboljšavaju poslovne procese.

Digitalna polica vrijedi kao i papirnata u slučaju kada vozilo zaustavi policija i traži dokumente, a u toj situaciji dovoljno ju je imati na mobitelu ii nekom drugom računalu.

Po iznijetim podacima, prosječna cijena police od automobilske odgovornosti u Hrvatskoj je sada oko 120 eura, a u zadnjih pet godina cijena je pala 35 do 40 posto.

HUO je najvio i promjene u sustavu takozvane zelene karte. Zelena karta je međunarodna potvrda o ugovorenom osiguranju od autoodgovornosti, a ime je dobila po zelenoj boji obrasca koji se izdaje prilikom registracije vozila. Taj obrazac sada odlazi u povijest – od 1. srpnja iduće godine zelena karata postaje bijela, kako bi se i nju moglo izdavati online.

Direktor HUO-a Hrvoje Pauković podsjetio je da je sustav zelene karte priznat i izvan Europe te da očekuje da će se bijela boja pojednostaviti stvari. Ako ništa drugo, izdavatelji više neće morati nabavljati zeleni papir.