ECB podigao kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda

Kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka od početka studenoga iznositi 1,5 posto, kamatna stopa za refinanciranje banaka 2 posto, a kamatna stopa na prekonoćne pozajmice banaka 2,25 posto

24
ECB kamatne stope
[Image by Fabian Holtappels from Pixabay]

Europska središnja banka (ECB) ponovo je podigla kamatne stope u eurozoni za tri četvrtine postotnog boda kako bi zakočila potražnju i zauzdala očekivani rast cijena.
Banka je već podizala kamatne stope u srpnju i rujnu za ukupno 1,25 postotnih bodova, najavivši prošlog mjeseca da će ih ponovo podići, unatoč prijetnji recesije, budući da joj je fokus obuzdavanje visoke inflacije, javlja HRT.

Kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka od početka studenoga iznositi 1,5 posto, kamatna stopa za refinanciranje banaka 2 posto, a kamatna stopa na prekonoćne pozajmice banaka 2,25 posto.

Iz ECB-a poručuju da je cilj monetarne politike upravnog vijeća smanjiti potporu potražnji i otkloniti rizik tvrdokornog jačanja inflatornih očekivanja.

Inflacija u eurozoni dosegnula je u rujnu 9,9 posto i još uvijek daleko previsoka, a tijekom duljeg razdoblja zadržat će iznad ciljane razine od 2 posto, navodi ECB. Nagli rast cijena energije i hrane, uska grla u opskrbi i postpandemijski oporavak potražnje doveli su do širenja cjenovnih pritisaka i jačanja inflacije, ističu, dodavši i da planiraju nastaviti s podizanjem kamatnih stopa.

Ekonomska aktivnost u eurozoni vjerojatno je značajno usporila u trećem tromjesečju i dodatno će oslabiti na kraju ove i na početku iduće godine, procjenje ECB.

Smanjujući realni dohodak građana i podižući troškove poduzeća, inflacija i dalje smanjuje potrošnju i proizvodnju, a situaciju su dodatno pogoršali poremećaji u opskrbi plinom i usporavanje svjetskog gospodarstva u kontekstu geopolitičkih napetosti i stroži uvjeti financiranja. U takvim bi uvjetima nezaposlenost u eurozoni mogla blago porasti, procjenjuju u Europskoj središnoj banci. Sugeriraju da vlade trebaju voditi računa da fiskalna potpora gospodarstvu u okruženju visokih cijena energije bude privremena i da štiti najranjivije.