EIB i ZABA s 40 mil. eura podupirat će energetski učinkovite projekte

Sredstva kredita namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Prihvatljive su investicije u poboljšanje energetske učinkovitosti

89
EIB i Zaba
Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zabe

Europska investicijska banka (EIB) i Zagrebačka banka sklopile su ugovor o suradnji u okviru programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) vrijedan 40 milijuna eura. Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) koji je namijenjen financiranju investicija iz područja energetske učinkovitosti. Potpisivanjem ovog ugovora Zaba postaje jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta, objavljeno je iz Zagrebačke banke.

Program za energetsku učinkovitost sastoji se od tri komponente: financiranje, djelomičnu pokrivenost rizika kredita koji pokriva Europska komisija te tehničku pomoć banci u cilju daljnjeg jačanja kapaciteta potrebnih za financiranje investicijama u energetsku učinkovitost.

Poboljšanje energetske učinkovitosti

Sredstva kredita namijenjena su malim i srednjim poduzetnicima, velikim klijentima te pravnim osobama u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Prihvatljive su investicije u poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada, izgradnju novih zgrada, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja.

„Iznimno smo zadovoljni novom poslovnom suradnjom s EIB-om te činjenicom da će Zagrebačka banka biti prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u PF4EE programu, što predstavlja nastavak naših aktivnosti vezanih uz podupiranje investicija u energetsku učinkovitost. Osim toga, time potvrđujemo dugogodišnju uspješnu poslovnu suradnju s Europskom investicijskom bankom”, kazao je prilikom potpisivanja Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Inovativni financijski instrument

“Partnerstvo Europske investicijske banke s najvećom poslovnom bankom u zemlji osigurava hrvatskim tvrtkama dodatno dugoročno financiranje uz povoljnije uvjete. Uz to, u Hrvatskoj se prvi puta koristi PF4EE – inovativni financijski instrument osmišljen kako bi potaknuo provedbu prioritetnih investicija koje pridonose energetskoj učinkovitosti i štednji“, dodao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a.

Uz Živaljića i Scannapieca, svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su i Claudio Cesario, zamjenik predsjednika Uprave i General Manager Zagrebačke banke, Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Anton Kovačev, voditelj ureda EIB-a u Zagrebu.