EIB povećava ulaganja u projekte koji ublažavaju klimatske promjene

Okolišna pitanja sada su glavni prioritet EIB-a, tako da će na njih sada biti usmjereno 50 posto umjesto dosadašnjih 20 do 25 posto ukupnog proračuna banke

24
Europska investicijska banka u Hrvatskoj
Sjedište Europske investicijske banke u Luxembourgu [Izvor: EIB]

Europska investicija banka planira do 2030. uložiti više od najavljenih bilijun eura u projekte koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena, a od toga će, prema novom planu, najveći dio biti usmjeren na obnovljive izvore, najavio je u subotu predstavnik EIB-a u Hrvatskoj Anton Kovačev, prenosi HRT.

Kovačev je naveo da je Europska investicijska banka (EIB) zbog krize prouzrokovane ratom u Ukrajini odlučila povećati ulaganja u projekte koji se bave ublažavanjem klimatske krize i zaštitom okoliša, tako da je izvjesno da će buduća ulaganja premašiti ranije planiranih bilijun eura.

U razgovoru za HINA-u Kovačev je rekao da će biti financirani svi dobri projekti koji se bave navedenim pitanjima i koji se kandidiraju te da će EIB uz financijsku podršku pružati i savjetodavnu pomoć u realizaciji projekata.

Okolišna pitanja sada su glavni prioritet EIB-a, tako da će na njih sada biti usmjereno 50 posto umjesto dosadašnjih 20 do 25 posto ukupnog proračuna banke. Zbog klimatske i energetske krize najveći dio sredstava bit će usmjeren na zelenu energiju, odnosno obnovljive izvore energije, zbog rastuće klimatske i energetske krize.