Erste banci kreditna linija EBRD-a za potporu turizmu

EBRD je odobrio Erste banci kreditnu liniju za razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori u iznosu od 100 milijuna eura. Sredstva su namijenjena za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko hotelska poduzeća i popratne turističke aktivnosti

136
kreditna linija EBRD

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju Erste&Steiermärkische Bank (ESB) d.d., u iznosu od 100 milijuna eura, kojom podupire razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Sredstva su namijenjena za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko hotelska poduzeća i popratne turističke aktivnosti.

Transakciju su danas potpisali predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti i predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck.

Suma Chakrabarti je tom prigodom izjavio: „Drago nam je što možemo pružiti prijeko potrebni kapital za održivi rast i daljnji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da će se kroz ovo ulaganje otvoriti nove prilike lokalnim tvrtkama i stvoriti nova radna mjesta. Ovaj novi Program omogućit će EBRD-u da dopre do više klijenata, uključujući i one manje.“

Dugoročno financiranje turizma u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Erste banka je prva financijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog Programa za uključivi turizam istočnog Mediterana (EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean).

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo postali prva banka partner unutar ovog EBRD-ovog programa te nas veseli što nastavljamo te dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu suradnju između naše dvije institucije. Potpora turizmu jedna je od naših temeljnih strateških odrednica te vjerujemo da ćemo svojim klijentima kroz ovu kreditnu liniju omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u tom segmentu, što će doprinijeti njihovom daljnjem jačanju i pozicioniranju na domaćem, ali i međunarodnim tržištima“, naglasio je ovom prigodom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke.

Erste banka dugogodišnji je partner EBRD-a, što uključuje kredite mikro i malim poduzetnicima, kreditnu liniju unutar Programa financiranja održive energije za zapadni Balkan, (WeBSEFF), program EBRD-a Trade Facilitation kao i EBRD-ovu participaciju u izdanju kunskih obveznica banke.

Europska banka za obnovu i razvoj je do sada u Hrvatskoj uložila više od 3,88 milijardi eura, kroz 213 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni, financijski i energetski sektor. EBRD također aktivno sudjeluje u strateškom dijalogu vezano za razvoj tržišta kapitala te regulatornu reformu.

>>Erste kroz program “Korak po korak” financirao poduzetnike početnike s 2,5 mil eura

Veća mogućnost zapošljavanja mladih i žena

Program za uključivi turizam istočnog Mediterana predstavlja sveobuhvatni pristup financiranju turističkog sektora. Ciljevi programa i odobrene kreditne linije su:

(1.) kroz radnu praksu povećati mogućnosti zapošljavanja mladih i žena te suradnjom s lokalnim sveučilištima i strukovnim školama kroz uspostavu novih ili poboljšanih strukovnih programa, promicati strukovnu radnu praksu i politiku jednakih mogućnosti zapošljavanja; te

(2.) ojačati povezanost s lokalnim dobavljačima kroz suradnju svih važnih dionika što je ključno za bolji razvoj lokalnih lanaca vrijednosti i dublju integraciju lokalnih poljoprivrednika.