Prosječna cijena četvornog metra stana lani porasla za 10 posto

Tržište nekretnina potpuno se oporavilo i cijene rastu. Hrvatska nakon Mađarske i Luksemburga bilježi najveći porast cijena nekretnina u Europi.

103
tržište nekretnina
foto: Točka Na I Media

Cijene četvornog metra stana u Hrvatskoj su prošle godine u prosjeku porasle za 10 posto, što je našu zemlju svrstalo na treće mjesto u Europi po rastu cijena nekretnina, objavio je HRT. Najskuplji su kvadrati u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, najjeftiniji u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu.

Tržište nekretnina potpuno se oporavilo i cijene rastu. Hrvatska nakon Mađarske i Luksemburga bilježi najveći porast cijena nekretnina u Europi.

Zagreb kao glavni grad i ekonomski najrazvijenije središte privlači ulagače u tržište nekretnine. Grade se tisuće stanova, a investicijski boom podignuo je cijene na više od 2000 eura po kvadratu. No, tražene i realizirane cijene često su u raskoraku.

“Novogradnja koja je lider u rastu cijena je prilično kvalitetna i onda se i drugi vlasnici nekretnina osjećaju pozvani da dignu cijene. Tržište na to ne odgovara i mi očekujemo stabilizaciju cijena”, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Najveći je skok cijena stanova i kuća u Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji. Na obali nekretnine brzo planu. Čak svaki peti stan ili kuću kupuju stranci.

S druge strane, u Slavoniji kuće se prodaju za 15.000 eura dok u Osijeku cijene četvornog metra rastu.