Erste: Do 31. srpnja bez naknade za podizanje gotovine na bankomatima

Erste banka i Erste Card Club podržavaju zadržavanje limita za beskontaktno plaćanje bez autentifikacije od 250 kuna. Povećani limit dobro je prihvaćen od korisnika i trgovaca, a dosadašnji pokazatelji ukazuju da promjena nije imala utjecaj na povećanje rizika zlouporaba

216
Erste podizanje gotovog novca
[foto: Točka na i media]

Erste banka neće naplaćivati naknadu za podizanje gotovog novca karticama privatnih korisnika na bankomatima i EFT POS uređajima drugih banaka u Hrvatskoj, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju do 31. srpnja.

Rok primjene privremene mjere je produžen za mjesec dana. Inicijalno se mjera trebala primjenjivati do kraja lipnja ove godine. Banka će naplatu naknade ponovno uvesti 1. kolovoza.

Odluka o privremenom ukidanju naknade na bankomatima van svoje mreže bila je donesena u skladu s preporukama Hrvatske narodne banke u ožujku ove godine. Njezin cilj bio je klijentima olakšati pristup novčanim sredstvima, u situaciji ograničenih mogućnosti kretanja zbog situacije s koronavirusom.

Imajući u vidu promijenjene okolnosti i poboljšanu epidemiološku situaciju, banka je donijela odluku o ponovnom uvođenju naknade, uz dodatnih 30 dana odgode koji će klijentima omogućiti adekvatno vrijeme za prilagodbu za povratak na redovne uvjete.

Erste banka i Erste Card Club podržavaju pak zadržavanje novog limita od 250 kuna za beskontaktno plaćanje bez autentifikacije. Naime, povećani limit dobro je prihvaćen od strane korisnika i trgovaca, a dosadašnji pokazatelji ukazuju da promjena nije imala utjecaj na povećanje rizika zlouporaba.

Međutim, u priopćenju se naglašava da nastavak primjene ove mjere uvelike ovisi i o konsenzusu drugih banaka u Hrvatskoj te kartičnih shema koje propisuju dogovoreni limit za svako pojedino tržište.