Erste očekuje u Hrvatskoj inflaciju od 7,5% i rast BDP-a za 2,7%

Iako je gospodarski rast u srednjoj i istočnoj Europi ostao jak tijekom prvog tromjesečja 2022., izgledi za cijelu godinu su smanjeni, kao i za Europu u cjelini. Očekuje se da će stopa inflacije u regiji srednje i istočne Europe i dalje ostati visoka

21
Erste
Erste kampus [Izvor: © Erste Bank / Christian Wind]

Prije rata u Ukrajini, gospodarstva srednje i istočne Europe prolazila su kroz dinamičan oporavak od pada povezanog s pandemijom. Međutim, rat, osim što je prouzročio humanitarnu katastrofu, predstavlja drugi krizni događaj koji ruši gospodarstvo u razdoblju od samo dvije godine.

Iako se gospodarska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za gospodarstva srednje i istočne Europe posljednjih godina stalno smanjuje te Rusija nije među prvih 10 trgovinskih partnera većine zemalja u regiji, mnoge zemlje – prije svega Austrija, Češka i Slovačka – i dalje ovise o uvozu ruskih izvora energije, osobito prirodnog plina.

Stope inflacije rastu uglavnom zbog povećanih cijena energenata i hrane. Dok Erste Group u 2022. u Austriji očekuje inflaciju od 5.5 posto, u nizu zemalja srednje i istočne Europe stopa inflacije vjerojatno će doseći visoke jednoznamenkaste ili čak dvoznamenkaste brojke, čak do 11,7 posto u Češkoj. To će utjecati na kupovnu moć, a potom i na rast BDP-a. Općenito, Erste Group u 2022. očekuje rast BDP-a od prosječno oko 3 posto na tržištima na kojima posluje, što je ispod trenutačnih očekivanja za eurozonu. Uz to, utjecaj rata na trgovinu dodatno pridonosi postojećim problemima u lancima opskrbe. Sankcije koje se primjenjuju protiv Rusije također će ostaviti svoj trag na europskim gospodarstvima.

Unatoč svim tim izazovima, u Erste banci vjeruju da će zbog još uvijek izražene snažne potražnje, 2022. i dalje biti obilježena rastom, iako po nižim stopama.

Erste Group i dalje na dobrom putu rasta

U kontekstu trenutačnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Group očekuje rast neto kredita u srednjim jednoznamenkastim brojkama za 2022. Ti bi rezultati, kao i viša povećanja kamatnih stopa od očekivanih, trebali dovesti do barem visokog jednoznamenkastog povećanja neto prihoda od kamata, unatoč politikama negativne kamatne stope u eurozoni koje se još uvijek provode. Očekuje se da će neto prihod od naknada i provizija porasti srednje jednoznamenkastim vrijednostima. Kao i 2021., Erste Group namjerava ostvariti dvoznamenkasti povrat na materijalni kapital (ROTE). Očekuje se da će stopa osnovnog redovnog kapitala (CET1) Erste Groupa ostati snažna.

Erste Group vjeruje da će u 2022. troškovi rizika biti niži od 20 baznih bodova prosječnih bruto kredita klijentima. Očekuje se da će udio nenaplativih kredita biti manji od 3,0 posto.
Razvoj situacije između Rusije i Ukrajine ne utječe izravno na Erste Group jer nema operativnu prisutnost u tim zemljama; izloženost objema zemljama zanemariva je i u tom se kontekstu trenutačno ne predviđaju dodatna značajna izdvajanja rezervacija za rizike. Ipak, neizravni učinci, kao što su volatilnost financijskog tržišta ili popratni učinci povezani sa sankcijama na neke od naših klijenata, ne mogu se isključiti.