U Gornjem Pokupju kod Ozlja otvoren novi most preko Kupe

Izgradnja novog mosta i pristupne ceste počela je krajem veljače 2020. godine, a ugovorena vrijednost projekta iznosi nešto više od 55 milijuna kuna (bez PDV-a). Izvođač je bio Strabag AG

82

U Gornjem Pokupju kod Ozlja otvoren novi most preko Kupe. Novi most omogućit će Gradu Ozlju sigurniju, kvalitetniju i bržu prometnu povezanost s Karlovcem, sjedištem Županije, kao i s ostatkom Hrvatske. Boljitak će osjetiti lokalni gospodarstvenici koji su trpjeli gubitke zbog prometnih ograničenja starog mosta koji je imao ograničenu nosivost do 15 tona pa su poduzetnici morali ići okolnim pravcem preko Zagrebačke županije.

“Prvo smo obnovili postojeći most, a nakon što smo to uspješno odradili Hrvatske ceste preuzele su projekt Županijske uprave za ceste i izgradile su novi most i ulaz u Ozalj”, rekao je ministar Oleg Butković prilikom svečanog otvaranja novog mosta na Dan Karlovačke županije.

Novi most nalazi se oko 300 metara nizvodno od starog mosta, na državnoj cesti 228. Izgradnja novog mosta i pristupne ceste počela je krajem veljače 2020. godine, a ugovorena vrijednost projekta iznosi nešto više od 55 milijuna kuna (bez PDV-a). Izvođač je bio Strabag AG.

Ukupna duljina nove prometnice je nešto veća od 615 metara. Trasa počinje nakon izlaza iz pružnog pojasa željezničke pruge L103 gdje se nova trasa odvaja od postojeće trase DC228 te prelazi mostom preko rijeke Kupe na desnu obalu Kupe gdje se nakon otprilike 120 metara spaja na postojeću trasu DC228 na lokaciji postojećeg mosta te se u dužini od oko 75 metara uklapa tlocrtno i visinski na postojeći kolnik DC228. Trasa se cijelom dužinom nalazi u nasipu.

Projektirana konstrukcija mosta duga je 193,8 metara, uključujući upornjake. Nosivi sklop mosta Pokupje kontinuirana je konstrukcija preko četiri polja koja se sastoji od dva čelična nosača spregnuta s armiranobetonskom pločom kolnika.

Do kraja godine dionica Mostanje – Vukmanički Cerovac

“Ovaj projekt samo je dio ulaganja na području Karlovačke županije koja su u posljednjihn pet godina iznosila 350 milijuna kuna. Među njima se ističe nastavak brze ceste odnosno dionice Karlovačke obilaznice Mostanje – Vukmanički Cerovac čiji završetak očekujemo krajem godine”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Stari most preko Kupe kod Ozlja bit će zatvoren za promet i postat će pješačko – biciklistički prijelaz.