EU direktiva uvodi pravila za trgovanje i servisiranje kredita

Direktivom se uređuju i zaštitne mjere kako se dužnici nakon prijenosa dugova ne bi našli u lošijem položaju, uključujući ponovno pregovaranje o uvjetima iz ugovora o kreditu, upravljanje njihovim pritužbama i informiranje dužnika

138
otkup potraživanja
[Image by InspiredImages from Pixabay]

Oporbene stranke uputile su u saborsku proceduru prijedlog zakona koji bi trebao riješiti trgovanja dugovima i zaštititi potrošače. Predlažu da se potrošački krediti ne mogu prodavati agencijama za naplatu potraživanja, već samo drugim bankama, i to uz pristanak dužnika koji s može dati najranije 60 dana prije prodaje dugovanja, piše Jutarnji list.

Ministarstvo financija pak do kraja rujna planira predložiti “zakonodavni okvir koji će sadržavati mjere za bolju zaštitu dužnika, i to ne samo nakon kupoprodaje potraživanja, već i prije toga”. Tijekom trećeg kvartala Vladi će uputiti zakon o radu agencija koje se bave otkupom potraživanja koji će biti usklađen s EU Direktivom koja regulira rad pružatelja usluga servisiranja kredita i kupaca kredita. Direktivu države članice moraju implementirati u nacionalne pravne sustave do 29. prosinca 2023.

Time bi se trebali ujednačiti uvjeti po kojima agencije mogu ulaziti na tržište, odnosno omogućiti agencijama da posluju na jedinstvenom tržištu Unije. Uvodi se obveza licenciranja agencija i “servisera”, odnosno prije početka rada svatko od njih će u matičnoj državi članici morati dobiti odobrenje za rad. Uvjeti i način izdavanja bit će jedinstveni na području cijele Unije.

Direktivom se uređuju i zaštitne mjere kako se dužnici nakon prijenosa dugova ne bi našli u lošijem položaju, uključujući ponovno pregovaranje o uvjetima iz ugovora o kreditu, upravljanje njihovim pritužbama i informiranje o aktivnostima koje će se poduzimati prilikom upravljanja dugom.

Uvodi se i nadzor agencija i “servisera”: odredit će se nadležno tijelo i propisati uvjeti i način provođenja nadzora.

“Naglasak će biti na uređenju odnosa s dužnicima te na uspostavljanju sustava obavješćivanja prije i nakon kupoprodaje potraživanja, odnosno na uređenju odnosa između dužnika i servisera potraživanja”, tumače u Ministarstvu, dodajući kako je osobito važno “nastaviti pratiti” rad društava koja se bave otkupom i servisiranjem potraživanja, piše Marina Klepo u Jutarnjem.

Ministarstvo financija najavilo je da će tijekom godine revidirati još dva zakona: zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju i zakon o potrošačkom kreditiranju. Cilj je definirati mjere restrukturiranja prije pokretanja ovršnih postupaka odnosno kupoprodaje potraživanja. To znači da bi vjerovnici trebali uzeti u obzir pojedinačne okolnosti potrošača, njegove interese i prva te mogućnosti za otplatu kredita.