Evo koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u Coca-Colu

U 2018. kompanija je realizirala šest novih akvizicija. Među njima je i lanac Costa Coffee. No,i zvršni direktor James Quincey rekao je da će im trebati neko vrijeme da "apsorbiraju" te akvizicije

2493
Coca-Cola

Coca-Cola, matična tvrtka najpopularnijeg bezalkoholnog napitka, pokazala je da uspješno odolijeva godinama: u 2018. zauzela je 6. mjesto na Forbesovoj listi najvrjednijih svjetskih marki s vrijednošću od 57,3 milijarde dolara.

Tvrtki priznanje odaju i slavni poznati investitori. Warren Buffett rekao je da je “lojalan” Coca-Coli, a njegov Berkshire Hathaway je dugogodišnji investitor u kompaniju.

Ako ste u tvrtku iz Atalante uložili prije 10 godina, ta vam se odluka isplatila. Prema izračunima CNBC-a investicija od 1000 dolara u Coca-Coli iz 2009. do 15. veljače 2019. porasla bi na više od 2800 dolara.

Iako je burza u proteklom desetljeću bila uglavnom stabilna, vrijednost svih dionica oscilira, a prinosi iz prošlosti nisu pokazatelj budućih rezultata.

Vrijednost dionicama je u četvrtak pala i prijetio im je najgori dan od Velike recesije. Cijena dionica tvrtke pala je 7,5 posto, a prodaja kompanije pala je za 6 posto. No, prodaja i dalje nadmašuje očekivanja.

Glavni izvršni direktor James Quincey rekao je analitičarima da je pad vrijednosti dionica posljedica tečajnih razlika, odluke Feda o povećanju referentnih kamatnih stopa te promjene poreznih stopa. “Jasno je da to ne vodi rastu prinosa po dionici koje težimo.”

Quincey je o tome govorio i na 49. Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u siječnju. “Očekujem da ćemo u 2019. rast biti usporen. Bit će to makroekonomskom smislu teška godina I morat ćemo ju prebroditi”, poručio je u Davosu.

Neki analitičari upozoravaju na probleme s kojima se suočava tržište gaziranih pića. Ivan Feinseth iz financijske tvrtke Tigress Financial Partners izjavio je za CNBC da u tom segmentu”nema rasta”i da brendovi poput Coca-Cole i njenog tradicionalnog rivala PepsiCoa moraju biti kreativni.

Trebali bi nastaviti s akvizicijama u drugim, rastućim područjima, poput gaziranih mineralnih voda, čajeva aromatiziranih i sportskih napitaka.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u PepsiCo?

Diversifikacija portfelja

Kao i PepsiCo, Coca-Cola nastavlja diversificirati svoj proizvodni portfelj i danas uz gazirana pića nudi niz drugih proizvoda. U 2018. realizirala je šest novih akvizicija. Među njima je i lanac Costa Coffee. Coca-Cola posjeduju i popularne marke pića Dasani, Minute Maid i Powerade.

Quincey je za CNBC kako će trebati neko vrijeme da kompanija “apsorbira” lanjske investicije.

Jim Cramer, CNBC-ov analitičar tržišta kapitala, rekao e u siječnju da bi dionice poput Coca-Cole i PepsiCoa mogle biti prava prilika za kupnju u trenutku kada tržištu prijeti recesija, s obzirom na o da dobro podnose tržišne preokrete i lomove.

“Iako mislim da ne idemo u recesiju, dobro je kupiti dionice kompanija koje se dobro nose s krizom”, rekao je Cramer. Posebno je istaknuo Coca-Colu i PepsiCo: “To su sigurnu dionice koje vrijedi imati u portfelju.”

U fiskalnoj 2019.godini Coca-Cola očekuje organski rast prihoda od 4 posto. “Oprezni smo u našim očekivanjima za 2019. s obzirom na to da su prognoze gospodarskog rasta snižene u odnosu na 2018. i na naša iskustva na nekim tržištima u nastajanju i razvoju”, rekao je Quincey.

Stručnost poput Buffetta i Marka Kubana sugerira da počnete s indeksom, nude niske stope prometa, prateće naknade i porezne račune. Također se mijenjaju s tržištem kako bi se uklonio rizik odabira pojedinih dionica.

Ako ste investitor početnik, iskusni investitori poput Warrena Buffetta i Marka Cubana sugeriraj da počnete s ulaganjem u indeksne fondove koji prate kretanje tržišta i umanjuju rizik ulaganja u pojedinačne dionice.