Kako odlučiti između dvije naizgled podjednako dobre opcije

Čest je slučaj da nakon odabira nastavljamo uspoređivati odabrano s ostalim opcijama. Nemojte si to dopustiti, uživajte u svom odabiru umjesto da razbijate glavu razmišljajući kako ste nešto propustili

220
donošenje odluke

Mnogo je toga što otežava donošenje odluke. Ponekad su posljedice izbora značajne. Ponekad ne znate dovoljno o opcijama. Ponekad je situacija toliko komplicirana da ju je teško shvatiti i prihvatiti. No, najčešće smo u situaciji da moramo birati između opcija koje su toliko slične da je među njima teško odabrati najbolju.

Što učiniti u tom slučaju?

Čuvajte se usporedbi

Kada ste istovremeno suočeni s nekoliko mogućnosti, prirodno je usporediti ih. Nažalost, te usporedbe ovise o informacijama kojima raspolažete.

Istraživanja koja je proveo Art Markman, profesor psihologije i marketinga na Teksaškom sveučilištu (University of Texas) u Austinu, pokazala su da postoje dvije vrste razlika koje proizlaze iz takvih usporedbi. Neke razlike izravno proizlaze iz opcija o kojima odlučujemo. Na primjer, ako odlučujete između dva stana, jedan može biti na višem katu od drugog. Takve razlike nazivamo usklađenim razlikama, jer nam govore o međusobnom odnosu opcija koje razmatramo.

Druge razlike proizlaze iz činjenice da opcije nemaju nešto što ih povezuje. Na primjer, jedan stan možda ima blagovaonicu, a drugi nema. Te se razlike nazivaju neusklađenim razlikama.

Općenito, ljudi pridaju manju pozornost neusklađenim razlikama nego usklađenima. To znači da je moguće, ako nam se ponuđene opcije čine podjednako atraktivnima, da su one slične uglavnom po svojim usklađenim razlikama. Ako je to tako, trebali biste više pozornosti obratiti na neusklađene razlike.

Jedan od načina da to prepoznate neusklađene razlike jest da prihvatite da nakon odabira više nećete uspoređivati opcije. Prihvatit ćete odabranu opciju i živjet ćete s njom. Zato pokušajte promatrati svaku mogućnost neovisno o ostalima. Zamislite kako bi bilo da vam je to jedina mogućnost i razmotrite kako biste se osjećali u takvoj situaciji umjesto da uspoređujete relativne prednosti opcija. To će vam pomoći da uočite neusklađene razlike.

Razmislite o tome što propuštate

Druga stvar o kojoj biste trebali voditi računa je pouzdanost informacija kojima raspolažete. Često se služimo informacijama koje su nam najdostupnije. Prilikom odabira stanova možete se usredotočiti na informacije koje ste dobili od vlasnika nekretnine, kao i na ono što ste vidjeli prilikom razgledavanja.

Ako ste neodlučni zato što vam se opcije čine sličnima, zagrebite malo dublje. Pronađite druge ljude koji su imali slična iskustva. Pročitajte recenzije na internetu. Ako imate prijatelja ili kolegu koji je stručnjak u tom području, zatražite savjet, neka vam kažu koja pitanja biste trebali postaviti ako već niste.

Ponekad vas teže dostupne informacije mogu dovesti do zaključaka koji su vam prethodno promakli i tako vam olakšati odluku.

Spriječite stres

Na kraju, ako su opcije zaista vrlo slične, morate se opustiti. Čak i ako je odluka izuzetno važna, vjerojatno nećete pogriješiti bez obzira na to koju mogućnost odaberete.

Također, nakon što ste donijeli odluku, posvetite joj se i usredotočite se na nju. Čest je slučaj da nakon odabira nastavljamo uspoređivati odabrano s ostalim opcijama. To se događa kada odabrana opcije nije savršena. Tada razmišljamo o tome što smo mogli imati da smo odabrali nešto drugo.

To nezadovoljstvo može se hraniti samo sobom. Kada ste nezadovoljni odlukom, počinjete razmišlati o svemu onome zbog čega vam se sviđa odabir. I to vas može natjerati da zažalite zbog odluke. Nemojte si to dopustiti, uživajte u svom odabiru umjesto da razbijate glavu razmišljajući kako ste nešto propustili.