HT: Predložena dividenda od 10 kuna po dionici

U 2018. godini Hrvatski Telekom prihodovao je 7,78 milijardi kuna, uz neto dobit od 1,06 milijardi kuna. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 3,19 milijardi kuna, uz maržu od 40,9 posto

4541
HT dividenda za 2018

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma predložili su glavnoj skupštini Društva raspodjelu dividende od 10 kuna po dionici. Sedam kuna po dionici isplatit će se iz tekuće dobiti 2018. godine, a dodatne tri kune podionici iz zadržanih dobiti prethodnih razdoblja, objavio je HT u petak. Predložena dividenda je za četiri kune veća od dividende isplaćene lani.

U 2018. godini Hrvatski Telekom prihodovao je 7,78 milijardi kuna, što je 0,4 posto više nego prethodne godine, uz neto dobit od 1,06 milijardi kuna. Godišnja neto dobit povećana je 22,9 posto., navodi se u revidiranom konsolidiranom financijskom izvješću objavljenom putem Zagrebačke burze u petak.

EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 3,19 milijardi kuna i veća je za 1,5 posto u odnosu na 2017. godinu, uz EBITDA maržu od 40,9 posto. Marža je povećana za 0,5 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su veći 0,6 posto, a EBITDA 1,2 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Konsolidirani prihodi HT-a su za oko tri milijarde kuna veći od prihda koje su ostvarili A1 Hrvatska I Tele2 Hrvatska zajedno.

U 2018. HT investirao je 1,83 milijarde kuna u infrastrukturu i razvoj novih usluga. Investicije u nepokretnu mrežu omogućile su optički pristup za 400 tisuća kućanstava. Nastavljeno je i kontinuirano podizanje korisničkih brzina pa su pristupne brzine novih generacija dostupne u 58,2 posto hrvatskih kućanstava.

U mobilnoj mreži pokrivenost stanovništva 4G mrežom u unutarnjem okruženju iznosi 82,0 posto, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegla 98,5 posto. Početkom 2018. pokrenuta je modernizacija radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar. Projekt bi trebao biti završen do kraja 2019. godine.

>>Telekom operatori: Smanjenje parafiskalnih nameta potaknulo rast investicija i prihoda

Za dividendu ukupno 812,2 milijuna kuna

Prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora više od polovice dobiti namijenjeno je za isplatu dividende, a dodatna dividenda isplatit će se iz zadržane dobiti prethodnih razdoblja. Naime, Glavnoj skupštini Društva predloženo je da dividenda iznosi 10 kuna po dionici. Iz tekuće dobiti za 2018. isplatiti će se sedam kuna po dionici – ukupno 568,54 milijuna kuna – a iz zadržane dobiti iz prethodnih godina dodatne tri kune po dionici – ukupno 243,66 milijuna kuna.

Preostalih 422,12 milijuna kuna iz tekuće dobiti za 2018. prema prijedlogu će se unijeti u temeljni kapital Društva, bez izdavanja novih dionica, razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu Društva. Konačnu odluku donijet će Glavna skupština.

Za financijsku 2019. godinu Uprava očekuje minimalnu dividendu od šest kuna po dionici.

“Hrvatski Telekom ostvario je još jednu uspješnu poslovnu godinu u kojoj je učvrstio vodeću poziciju u svim segmentima hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, prošlu godinu obilježio je snažan investicijski ciklus. Na naše poslovanje, kao jednog od vodećih hrvatskih investitora, pozitivno su utjecale i promjene investicijske klime, pri čemu je za telekomunikacijski sektor posebno važna odluka Vlade o smanjenju naknade za radiofrekvencijski spektar. Daljnje poboljšanje investicijskog okruženja temelj je za dodatni zamah novim investicijama važnim za digitalizaciju Hrvatske”, reka je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma u odlasku Davor Tomašković.

Tomašković će uskoro preuzeti poziciju predsjednika Uprave Croatia osigiranja, a na dužnosti predsjednika Uprave HT-a zamijenit će ga Konstantinos Nempis.

>>Davor Tomašković 1. travnja odlazi iz Hrvatskog telekoma

Odluka Vlade o smanjenju naknade za radiofrekvencijski spektar rezultiralo je ukidanjem plaćanja naknade od 10 kuna za pristup mreži korisnicima bonova.

Optima telekom: Prihod 547 mil kuna, neto dobit 4,57 mil. kuna

Poslovne rezultate za 2018. objavio je i Optima telekom. U 2018. kompanija je povećala ukupne prihode za 10,5 posto, na 547,32 milijuna kuna. Dobit prije oporezivanja iznosi 7,74 milijuna kuna, a neto dobit 4,57 milijuna kuna. EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki povećana je za 19,9 posto.

Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za 50,4 posto.

Pozitivan završetak poslovnog razdoblja velikim je dijelom rezultat pripajanja H1 Telekoma te ostvarenih sinergijskih učinaka, ali i rasta prihoda od multimedijalnih i internet usluga, navodi se u priopćenju kompanije.

Prihodi od multimedije veći su za 18,6 posto, a prihodi od interneta za 16,3 posto. Zahvaljujući pripajanju H1 Telekoma ukupni prihodi od telekomunikacijskih usluga u 2018. godini veći su za 7,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi od javne govorne usluge za 1,1 posto.

“Poslovni podaci Grupe Optima Telekom na kraju 2018. pokazuju dobre rezultate i pozitivne poslovne trendove. U protekloj godini nastavili smo plasirati inovativna rješenja, poput DUOiPol paketa, a nastavili smo i s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu. Značajna sredstva uložili smo u povećanje vlastite svjetlovodne mreže, posebice  na područjima od posebne državne skrbi. Nastavit ćemo ulagati u optimizaciju i povećanje efikasnosti tvrtke te u kvalitetu svojih usluga i proizvoda”, rekao je Boris Batelić, predsjednik Uprave Optima Telekoma.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u 2018. iznosila su 85,4 milijuna kuna. Od toga je 34,7 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima, te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 8,8 milijuna kuna dok je 40,2 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima.