FinTech ne smije biti mehanizam, nego pokret

Indijski premijer Narendra Modi bio je jedan od glavnih govornika na Singapore Tech festivalu, a Indija je s više od 400 izlagača bila najzastupljenije država na Festvalu

62
Narendra Modi

Indijski premijer Narendra Modi poručio je u govoru na Singapore Tech festivalu da bi razvoj financijske tehnologije trebao biti pokret koji će poboljšati kvalitetu života najmarginaliziranijih skupina u svijetu.

Modi je bio jedan od glavnih govornika na petodnevnom događanju koje je obuhvatilo niz konferencija, izložbi, dodjela nagrada i drugih događanja na kojima se raspravljalo o interakciji financija i tehnologija. S četiri stotine izlagača Indija je bila najzastupljenija država na Festvalu.

Među popularnijim temama ovogodišnjeg Fintech festivala bili su primjena umjetne inteligencije u financijama, financijska inkluzivnost, budućnost bankarstva, InsurTech, mogućnosti FinTecha u Azijsko-pacifičkoj regiji, kibernetička sigurnost, tehnološki rizici i tehnološka regulativa.

“Živimo u doba povijesne tranzicije koju donosi tehnologija: od desktopa do računarstva u oblaku, od interneta do društvenih medija, od IT usluga do interneta stvari… U kratkom vremenu prošli smo dug put”, rekao je Modi. Indijski premijer dodao je kako je povijest pokazala da je financijska industrija često prva koja prihvaća nove tehnologije i povezanost.

“Svakog dana javljaju se nnove disrupcije u poslovanju. Karakter globalne ekonomije se mijenja. Tehnologija definira konkurentnost i moć u svijetu te stvara neograničene prilike za preobrazbu života”, kazao je.

Platforma za povezivanje startupa i financijskih institucija

Indijski premijer je sa zamjenikom singapurskog premijera Tharmanom Shanmugaratnamom službeno pokrenuo internetsko tržište koje će povezivati ​​tehnološke startupe i financijske institucije u Aziji i šire. Platforma poznata kao APIX ili API Exchange zaživjela je u rujnu.

Cilj nove trgovinske platforme je poticanje financijske inkluzije u Azijsko-pacifičkoj regiji i stvaranje reguliranog prostora unutar kojeg će financijske institucije i fintech tvrtke surađivati i eksperimentirati s novim tehnologijama. Platformu razvija i njome upravlja globalni konzorcij na čelu s tehnološkom tvrtkom Virtusa.

Online tržište će djelovati kao most između dviju strana, navodi Varun Mittal, analitičar tvrtke EY koji prati fintech  scenu na tržištima u nastajanju.

“Platforma omogućava pristup objema stranama. Financijske institucije dobivaju  pristup najboljim tehnologijama, a tehnološke institucije pristup podacima i klijentima financijskih institucija”, tumači Mittal za CNBC.

To olakšava tvrtkama razvoj tehnologija vezanih uz financijsku inkluziju, mikro štednju u mijr investicije, dodao je.

Financijska inkluzija

Indijski premijer Modi u svom govoru naglasio je upravo financijsku inkluziju, pozivajući se na podatke Svjetske banke koja je objavila da je 1,7 milijardi odraslih ljudi u svijetu izvan bankarskog sustava.

Ravi Menon, glavni direktor singapurske centralne banke (Monetary Authority of Singapore), također je govorio o tome da veliki dio svjetske populacije nema pristup bankovnim računima, sigurna i učinkovita sredstva plaćanja niti zaštitu osiguranja. Menon je rekao da je problem dvosmjeran: banke se suočavaju s visokim troškovima kako bi dosegnule korisnike na udaljenim područjima, a tehnološki startupi nemaju sredstva za širenje na nova tržišta.

Narendra Modi je poručio kako treba ubrzati procese i poticati fintech tvrtke da rade u korist ljudi. Tehnologija u financijskom sektoru poboljšava uvjete za izravan pristup financijskom sustavu upravo onima koji su najviše  marginalizirani.

To obuhvaća primjenu tehnologije kako bi se poboljšala regulativa, upravljalo rizicima, ojačale financijske institucije i banke te borba protiv pranja novca i drugih oblika financijskog kriminaliteta, rekao je Modi. No, i sama industrija mora biti spremna odgovoriti na neizbježna pitanja koja se javljaju oko vlasništva nad podacima, privatnosti, pristanka za upotrebu podataka, regulative i etike.

Indija – vodeća FinTech i startup nacija u svijetu

Modi je istaknuo eksploziju inovacija i poduzetništva u Indiji koji su tu zemlju doveli na poziciju vodeće FinTech i startup nacije u svijetu.

“Budućnost FinTecha i industrijske revolucije 4.0 stvara se u Indiji. Vidimo priče koje nadahnjuju, priče o izvanrednim inovacijama koje mijenjaju naše živote, no potrebno je još mnogo toga učiniti”, rekao je indijski premijer.

Podsjetio je da je Indija “ogroman bazem talenata” koji se potiču kroz sheme kao što su Digital India i Skill India. Indija je pokrenula i nekoliko inicijativa za promicanje financijskih tehnologija u zemlji. Incijative uključuju otvaranje bankovnih računa za ljude koji ih do sada nisu imali te primjenu biometrijskih modela identifikacije.

“Više od milijardu biometrijskih identiteta, više od milijardu bankovnih računa i više od milijardu mobitela čine Indiju zemljom s uvjerljivo najvećom javnom infrastrukturom na svijetu”, rekao je Modi, uz završnu poruku da “Fintech ne smije biti mehanizam, nego pokret“.