Generali: Rekordan operativni rezultat i snažna kapitalna pozicija

Predložena je dividenda po dionici od 1,47 eura, podijeljena u dvije tranše od 1,01 eura, odnosno 0,46 eura

29
Grupa Generali

Osiguravateljna Grupa Generali u prošloj godini zaračunala je ukupnu bruto premiju u iznosu od 70,7 milijardi eura (+0,5%), uz “elastične i profitabilne premije neživotnih osiguranja (P&C) i visokokvalitetan neto priljev životnih osiguranja u iznosu od 12,1 milijardi eura. Ostvarena je odlična kombinirana kvota na 89,1 posto (-3,5 p.p.) u odnosu na kategoriju i izvrsna profitabilnost novih poslova segmenta životnih osiguranja od 3,94 posto.

Operativni rezultat dosegnuo je 5,2 milijardi eura (+0,3%), potpomognut pozitivnim doprinosima neživotnih osiguranja (P&C), upravljanja imovinom i Holdinga te ostalih poslovnih segmenata.

Neto dobit iznosi 1,74 milijarde eura (-34,7%). Na rezultat je utjecala jednokratna umanjenja vrijednosti ulaganja, uglavnom u prvoj polovici godine. Bez troškova Izvanrednog međunarodnog fonda za Covid-19 i transakcije upravljanja obvezama, prilagođena neto dobit iznosila je 2,08 milijardi eura (-12,7%).

Izvrsna pozicija kapitala potvrđena je omjerom solventnosti od 224 posto, što je imalo koristi od rekordnog generiranja kapitala u iznosu od 4 milijardi eura.

Dividenda u dvije tranše

Predložena je dividenda po dionici od 1,47 eura, podijeljena u dvije tranše od 1,01 eura, odnosno 0,46 eura

“Danas predstavljamo izvrsne rezultate, postignute u neviđenom kontekstu zbog krize generirane pandemijom. To potvrđuje veću otpornost Generalija u usporedbi s našom kategorijom, kako s tehničkog gledišta, tako i s obzirom na poziciju kapitala”, rekao je glavni izvršni direktor Generali Grupe Philippe Donnet.

“Drugu godinu zaredom postigli smo najbolji operativni rezultat Grupe ikad, a zahvaljujući daljnjem rastu dividende nastavljamo stvarati vrijednosti za sve naše dionike. Ušli smo u posljednju godinu našeg strateškog plana i u dobroj smo poziciji postići sve ciljeve ‘Generali 2021’. Definirali smo i implementirali novu organizacijsku strukturu kako bismo osigurali, ne samo uspjeh ovog plana, već i pripremu za sljedeći strateški ciklus.

Grupa je ubrzala svoju poslovnu transformaciju kako bi zajamčila da imamo distributivni model koji sve više kombinira i fizički i digitalni pristup, a zahvaljujući inovativnom duhu naših zaposlenika i agenata osigurava da smo sada bliži svojim klijentima nego ikad prije.

Naposljetku, vrlo sam ponosan što je u kritičnom trenutku krize Generali odmah poduzeo mjere s našim Izvanrednim međunarodnim fondom i ostalim inicijativama od utjecaja kako bi podržao zajednice i područja na kojima poslujemo”, poručio je Philippe Donnet.