HANFA pokrenula nadzor nad zaposlenicima HNB-a

Mi ne nadziremo Hrvatsku narodnu banku, nego osobe koje su zaposlenici HNB-a i i mogle su imati povlaštene informacije prilikom trgovanja vrijednosnim papirima, rekao je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman

43
HANFA nadzor HNB
Guverner HNB-a Boris Vujčić

Nakon što je u utorak portal Index objavio da je više desetaka zaposlenika Hrvatske narodne banke, a među njima su i sadašnji guverner Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek, trgovalo vrijednosnim papirima poslovnih banaka za čiji su nadzor upravo oni bili zaduženi, otvaraju se istrage.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) objavila je da je pokrenula nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici HNB-a prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno jesu trgovali vrijednosnim papirima na temelju povlaštenih informacija.

Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, HANFA je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke, navodi se u priopćenju Agencije.

“Mi moramo utvrditi kada su obavljene transakcije, jesu li te osobe u to vrijeme imale povlaštene informacije, jesu li ih iskoristile za to trgovanje… To je forenzički posao koji će službe raditi tijekom narednih mjeseci. Ne može se preko noći reći da je netko zloupotrijebio neku informaciju. Mi to moramo dokazati”, rekao je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, koji je i sam bio zaposlenik HNB-a.

Žigman: Ne nadziremo HNB, nego osobe koje su tamo zaposlene

“Nadzor provode stručne unutar HANFA-e koje neovisno rade svoj posao i u tom kontekstu, ako će u bilo kom trenutku biti potrebno da se izuzmem, ja ću se izuzeti”, rekao je Žigman. “No, treba reći da HANFA ne nadzire HNB, nego nadziremo osobe koje su zaposlenici HNB-a i mogle su imati povlaštene informacije.”

Povlaštena informacija je ona informacija koja je u trenutku trgovanja bila na raspolaganju nekom od djelatnika HNB-a i ako je on tu informaciju iskoristio za trgovanje, a ona u tom trenutku nije bila dostupna svim ostalim ulagateljima na tržištu, objasnio je Žigman.

HANFA će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Županijsko državno odvjetništvo Zagreb zatražilo je od HANFA-e da ih povratno obavijesti o poduzetim radnjama iz nadležnosti Agencije. Trgovanje povlaštenim informacijama je u domeni kaznenog zakona, tako da će HANFA svoje nalaze predati Državnom odvjetništvu koje će dalje postupati kao ovlašteni tužitelj po takvim rješenjima.

Na pitanje je li zaposlenicima HNB-a eksplicitno bilo zabranjeno trgovanje obveznicama banaka  koje nadziru, Žigman je odgovorio da je u HANFA-i to standard od 2005. godine.

Plenković: Nije to tema koju šira javnost razumije

“Hrvatska narodna banka jednim je dijelom u nadležnosti Sabora, drugi dio će nadzirati HANFA. Ovo su stvari koje nemaju izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. “U ovoj fazi ću se suzdržati od svih komentara i špekulacija. Mislim da je ovo stvar koju treba detaljno sagledati. Nije to tema koju šira javnost razumije. Prema tome, kada budemo imali više informacija, komentirat ćemo.”

Očitovanje od guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, koji je u utorak rekao da će podnijeti ostavku ako se dokažu nepravilnosti, zatražio je i saborski Odbor za financije.

“Postavlja se pitanje što se događalo u posljednjih 20 godina i normalno je da Odbor traži očitovanje od prvog čovjeka središnje banke”, rekla je predsjednica Odbora za financije Grozdana Perić (HDZ). “Treba pratiti kako se zakon mijenjao, što je bilo dozvoljeno, što nije bilo dozvoljeno, je li netko prekršio pravila…”

Perić je rekla da ne može ništa konkretno komentirati dok ne dobije guvernerovo očitovanje koje očekuje do kraja tjedna.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ako primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a trgovanjem vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora u dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a.