HBOR: 200 mil. eura za financiranje projekata malih i srednjih poduzeća

Okvirni ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura namijenjen je financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzeća te subjekata javnog sektora u Republici Hrvatskoj

120
HBOR
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) potpisale su u srijedu dva ugovora ukupne vrijednosti 250 milijuna eura, objavio je HBOR.

Prvi ugovor odnosi se na 200 mil. eura vrijednu kreditnu liniju za financiranje poduzetnika i javnog sektora, a drugi na kredit u iznosu od 50 mil. eura za izgradnju jednog dijela novog KBC-a Rijeka.

Okvirni ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura namijenjen je financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzeća te subjekata javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

Kamatne stope niže od 2 posto

Tim sredstvima financirat će se prihvatljivi investicijski projekti mikro, malih i srednjih poduzeća te lokalne i regionalne samouprave i/ili drugih subjekata javnog sektora s ciljem otvaranja i očuvanja održivih radnih mjesta i unapređenja životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima, navodi se u priopćenju.

Sredstva će se odobravati putem postojećih kreditnih programa HBOR-a što znači da poduzetnici i javna poduzeća mogu u velikom broju slučajeva svoje investicije kreditirati uz kamatne stope niže od 2 posto i uz rokove otplate od 14 do 17 godina, ovisno o vrsti investicije.

>>HBOR omogućio poduzetnicima kamatne stope niže od 2 posto

Financiranje projekta KBC-a Rijeka

Drugi potpisani ugovor, u vrijednosti od 50 milijuna eura, odnosi se na financiranje projekta novog KBC-a Rijeka, odnosno objedinjavanja i preseljenja riječkih bolničkih jedinica na jedinstvenu lokaciju. Ugovorom se osigurava dio sredstava potrebnih za izgradnju i opremanja Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo te popratnih objekata u okviru KBC-a Rijeka.

Izgradnjom novih objekata KBC-a Rijeka osigurat će se bolja zdravstvena zaštita za hrvatske građane koji gravitiraju Rijeci, ali i brojne turiste koji posjećuju ovo područje.

Suradnja HBOR-a i CEB-a započela je 2001. godine. Do sada je HBOR s CEB-om zaključio šest ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 348 milijuna eura kojima je financirano više od 1300 projekata u privatnom i javnom sektoru.