Erste Card Club počeo s izdavanjem Diners Club kartica s čipom

Najznačajnija promjena za korisnike je što će umjesto dosadašnjeg vlastoručnog potpisivanja, transakcije učinjene novom karticom potvrđivati unosom PIN-a

431
Diners Club kartica

Kao rezultat prilagodbe PSD2 direktivi o platnim uslugama, Erste Card Club d.o.o. počeo je s izdavanjem novih Diners Club čip kartica. Najznačajnija promjena za korisnike je što će umjesto dosadašnjeg vlastoručnog potpisivanja, transakcije učinjene novom karticom potvrđivati unosom PIN-a.

Proces reizdavanja postojećih kartica odvijat će se postupno, tijekom idućih 12 mjeseci, a sve dok ne dobiju nove kartice, korisnici nastavljaju s potvrđivanjem transakcija vlastoručnim potpisom.

Prva skupina korisnika već je tijekom rujna primila svoje nove kartice i pripadajuće PIN-ove te će ih na prodajnim mjestima, uz autorizaciju PIN-om, koristiti od 1. listopada 2019. Svi ostali korisnici svoje će nove kartice, zajedno s novim PIN-om, dobivati po isteku roka važenja postojećih kartica. Nove kartice vrijedit će tri godine, a za njih će se naplatiti redovna naknada za reizdavanje kartice.

Viši standardi zaštite

Navedene promjene rezultat su prilagodbe ECC-a novoj direktivi koja je stupila je na snagu 14. rujna 2019. na području Europske unije. Između ostalog, direktiva propisuje više standarde zaštite i sigurnosti autorizacije transakcija kartičnih plaćanja.

>>Što se od 14. rujna mijenja u kartičnom i internetskom plaćanju

Nova pravila autorizacije, osim Diners Club kartica, obuhvatit će i VISA te Mastercard kreditne kartice koje izdaje ECC. Obnovljene Visa i Mastercard kartice s novim PIN-om korisnici će početi dobivati od listopada 2019. godine, ovisno o isteku roka važenja postojeće kartice.

S obzirom na to da će se prilagodba cjelokupnog kartičnog tržišta novim pravilima odvijati postupno, postoji mogućnost da će neki POS uređaji na određenim prodajnim mjestima od korisnika i dalje zahtijevati stari način autorizacije transakcija. U takvim slučajevima, korisnici kartica će transakcije umjesto PIN-om, autorizirati vlastoručnim potpisom.

Nova Diners Club čip kartica omogućavat će i beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima. Za beskontaktna plaćanja u iznosu do 100 kuna najčešće neće biti potrebna autorizacija PIN-om, no iz sigurnosnih razloga ponekad će i takve transakcije biti potrebno potvrditi. Transakcije iznad 100 kuna bit će potrebno potvrditi PIN-om.