HNB u 2023. očekuje rast BDP za 1,4 posto i inflaciju iznad 7 posto

"Ove godine ne očekujemo da bi moglo doći do restrikcija korištenja energije, što je do prije mjesec do dva bio glavni rizik. Međutim, očekujemo da biinflacijski pritisci mogli ostati prisutni i u naredne dvije godine po nižim stopama", rekao je guverner

35
Hrvatska narodna banka

Hrvatska narodna banka procijenjuje da će hrvatski BDP ove godine realno porasti za 6,3 posto, a u sljedećoj za 1,4 posto. Inflacija bi se nakon ovogodišnjih 10,5 posto mogla usporiti na nešto iznad 7 posto. Prognoza rasta BDP-a središnje banke je nešto optimističnija od Vladine – oni očekuju u ovoj godini rast od 5,7 posto, a u idućoj 0,7 posto.

“Očekujemo značajan pad stope inflacije s prosječno više od 10 posto ove godine na nešto iznad 7 posto u idućoj godini. Rekao bih da su rizici sada znatno manji. Onaj rizik povezan s cijenama energenata se stabilizirao. Ove godine ne očekujemo da bi moglo doći do restrikcija korištenja energije, što je do prije mjesec do dva bio glavni rizik. Međutim, kao i Europska središnja banka, očekujemo da bi ti inflacijski pritisci mogli ostati prisutni i u naredne dvije godine po nižim stopama”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Očekujemo da će realne plaće u ovoj godini pasti za 1,7 psoto. Međutim, za iduću godinu očekujemo povećanje realnih plaća za 0,5 posto te dalji rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, tako da bi život ljudi iduće godine trebao biti nešto bolji nego ove godine”, rekao je guverner o plaćama.