HPB 2017. usprkos Agrokoru završio s neto dobiti od 7,1 mil. kn

Operativna dobit za 2017. iznosi 373,2 milijuna kuna i gotovo je na razini rekordne 2016. kada su ostvareni značajni jednokratni efekti, neto kamatni prihodi rasli su 3,3 posto, a neto prihodi od naknada 4 posto

112
HPB 2017
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a:

Hrvatska poštanska banka je imala odlično drugo polugodište 2017. te je usprkos visokim rezerviranjima po izloženosti grupi Agrokor i povezanim osobama nadoknadila gubitak iz prvih šest mjeseci i godinu završila s neto dobiti od 7,1 milijun kuna.

“U drugoj polovici godine uspjeli smo nadoknaditi šestomjesečni gubitak povezan s ispravcima vrijednosti prema Agrokoru i povezanim osobama i završili 2017. sa 7,1 milijun kuna neto dobiti. Rezerviranja za spomenuti gubitak anulirala su našu operativnu dobit od 373,2 milijuna kuna, rast neto kamatnih prihoda od 3,3 posto i rast neto prihoda od naknada od 4 posto”, rekao je o rezultatima poslovanje u prošloj godini Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

>>HPB u 2018: Nove usluge, digitalni kanali i rast

Operativna dobit za 2017. iznosi 373,2 milijuna kuna i gotovo je na razini rekordne 2016. (-1,6%) kada su ostvareni značajni jednokratni efekti (dobitak od prodaje dionica VISA Europe u iznosu 33,5 milijuna kuna). HPB je nadoknadila gubitak koji je u prvom polugodištu iznosio 64,5 milijuna kuna te završila godinu sa 7,1 milijun kuna neto dobiti.

Neto kamatni prihod iznosi 531,3 milijuna kuna, 3,3 posto više nego godinu ranije, a neto prihod od provizija i naknada 192,1 milijun kuna što je rast od 4 posto. Zahvaljujući rastu garancija i kunskog platnog prometa prihodi od provizija u segmentu gospodarstva porasli su 4,4 posto, a snažan je rast ostvaren u kartičnom poslovanju kao rezultat povećanja broja korisnika i transakcija na bankomatima, posebno tijekom rekordne turističke sezone.

Ispravci vrijednosti prema grupi Agrokor i povezanim osobama iznose 281 milijun kuna.

Zbog tržišnog udjela Banke blizu 5 posto, mogućnost daljnjeg širenja poslovanja bila je sužena sve do stupanja na snagu nove Odluke o zaštitnom sloju za strukturni sistemski rizik u kolovozu 2017. Imovina je u takvim ograničavajućim uvjetima porasla 2,6 posto, na 19,8 milijardi kuna.

Gotovo 32 tisuće tekućih računa građana otvorenih tijekom 2017. pokazuje da HPB nastavlja jačati klijentsku strukturu i potencijal za budući rast prihoda.

Novi proizvodi i širenje mreže

HPB u 2017. nastavlja s digitalnim inovacijama, otvara e-poslovnicu te je prva u Hrvatskoj uvela uslugu e-gotovina za podizanje novca na bankomatima bez kartice. U skladu sa širenjem poslovanja i većim brojem klijenata rad započinje Regionalni centar za gospodarstvo Bjelovar, preuređeno je 10 poslovnica te je osnovan Sektor za poslovanje s malim i srednjim poduzetnicima.

>>Mladen Mrvelj: HPB je prepoznat kao banka koja razmišlja digitalno

Krediti stanovništvu nastavili su rast od 6,3 posto, a krediti trgovačkim društvima od 5,9 posto. Stalan rast depozita potvrdio je HPB kao jednu od banaka u koju klijenti imaju najviše povjerenja – povećanje u 2017. iznosi 4,2 posto, pritom su u porastu depoziti građana i svih nefinancijskih pravnih subjekata.

Krajem 2017. kapital HPB-a iznosi 1,9 milijardi kuna što je povećanje od 0,9 posto. Stopa adekvatnosti kapitala po privremenim izračunima porasla je na oko 18 posto zahvaljujući mjerama optimizacije izloženosti rizicima.

HPB je tijekom 2017. provela dubinsko snimanje Jadranske banke. Dokapitalizacija HPB-a odgođena je za 2018. godinu.