HPB ostvario rekordnu polugodišnju dobit od 123,5 mil. kn

HPB je u prvom polugodištu 2019. postigao odlične rezultate u svim segmentima poslovanja, rast kreditiranja u najvažnijim sektorima, bolju tržišnu poziciju i temelj za dugoročno poslovanje i dugoročnu konkurentnost

72
hpb
Domagoj Karadjole, član Uprave, Tomislav Vuić, predsjednik Uprave, Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima, i Nikolina Kolarić, direktorica Direkcija za razvoj poslovanja (retail)

Hrvatska poštanska banka ostvarila je rekordnu polugodišnju dobit u iznosu od 123,5 milijuna kuna. Rekordan rezultat ostvaren je u izazovnom razdoblju integracija Jadranske banke, velikih viškova likvidnosti i niskih kamatnih marži. HPB je u prvom polugodištu 2019. postigao odlične rezultate u svim segmentima poslovanja, rast kreditiranja u najvažnijim sektorima, bolju tržišnu poziciju i temelj za dugoročno poslovanje i dugoročnu konkurentnost.

Ostvarena neto dobit od 123,5 milijuna kuna je za 31 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Operativna dobit iznosi 165,2 milijuna kuna i veće je 19,7 posto odnosno za 27 milijuna od operativne dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine, prvenstveno zahvaljujući snažnom rastu operativnih prihoda i usmjerenosti Banke na strateške smjernice i projekte pokrenute kako bi se povećala efikasnost i operativna izvrsnost.

Neto kamatni prihod porastao je za 4,2 posto, uz povećanje broja plasmana i bruto kredita. Neto prihod od naknada i provizija veći je za 4,8 posto. Operativni troškovi su porasli za 5,5 posto, u skaldus projektom pripajanja Jadranske banke i strateškim projektima usmjrenim na optimizaciju procesa i troškova  koji već daju rezultate.