Neslužbeno: Ukida se porez na dohodak za osobe u dobi do 25 godina

Predložene mjere ne obuhvaćaju smanjenje poreza na dodanu vrijednost za turističke usluge, ali predlaže se ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i smještaj, navodi neslužbeni izvor nakon sastanka vladajuće koalcije

505
porez na dohodak
Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić na sastanku vladajuće koalicije održanom u srijedu prezentirao je nove mjere porezne reforme koje uključuju ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina, te smanjivanje poreza na dohodak za 50 posto za one u dobi od 26 do 30 godina, objavio je Jutarnji list pozivajući se neimenovane izvore.

Predložene mjere ne obuhvaćaju smanjenje poreza na dodanu vrijednost za turističke usluge. Ministarstvo financija ostaje pri ranijoj odluci o smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto koja stupa na snagu 1. siječnja 2010. godine. Ta zakonska promjena prihvaćena je u okviru lanjskog kruga porezne reforme.
Kako bi rasteretila poduzetnike, Vlada predlaže ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i smještaj.

>>HUP: Vezivanje stopa poreza na dohodak uz dob komplicira sustav

Ministar financija Zdravko Marić već je ranije rekao da bi takve mjere, budu li usuglašene na razini vlade i vladajuće kolacije, mogle stupiti na snagu već tijekom ove godine, nakon javne rasprave, jer se mogu regulirati podzakonskim aktima, dok će mjere koje traže izmjenu zakona vjerojatno na snagu stupiti 1. siječnja. To je ponovio i prije sastanka vladajuće koalicije.

Moguća i iznenađenja u posljednji čas

Koalicijskim partnerima rečeno je da će Ministarstvo financija do kraja srpnja poslati prijedlog poreznih promjena u javno savjetovanje, ta da su do objave prijedloga mjera i tijekom javnog savjetovanja moguće promjene i dorade predloženih mjera, navodi izvor Jutarnjeg lista.

Naravno, promjene su moguće i tijekom rasprave unutar vladajuće koalicije, prije objave.

Jutarnji navodi kako je “dosadašnje iskustvo je pokazalo da je Zdravko Marić imao poneku jaku poreznu promjenu koja bi na vidjelo izašla tek pri kraju procesa savjetovanja i pregovora” te dodaje kako bi to moglo biti uvođenje poreza na piće s prekomjernim udjelom šećera, što je predlagao ministar zdravstva Milan Kujundžić.