Osiguravatelje brinu niske kamatne stope i inflacija automobilskih popravaka

Potraga za novim izvorima prihoda, aktivna diverzifikacija ulagačkog portfelja, unaprjeđenje i modernizacija poslovnih procesa te razmišljanje o proizvodima i uslugama za građane treće životne dobi izazovi su osiguravateljne industrije koje je izdvojio Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e

92
Hrvatski dani osiguranja

Na konferenciji Hrvatski dani osiguranja u Opatiji ove godine okupilo se oko četiri stotine domaćih I stranih stručnjaka iz područja osiguranja i reosiguranja te nadzornih institucija vezanih uz osiguravateljnu industriju. Konferencija u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i partnera traje od 6. do 8. studenoga, a radni dio započeo je službenim otvaranjem u četvrtak. Predsjednik Upravnog odbora HUO-a Slaven Dobrić izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska već postala “hub” osigurateljne industrije u jugoistočnom dijelu Europe.

Predstavljajući globalne izazove s kojima se susreće industrija osiguranja u cijelom svijetu te uspoređujući te globalne trendove s izazovima na hrvatskom tržištu, Dobrić je istaknuo da su “niske kamatne stope te inflacija automobilskih popravaka ključni kratkoročni izazovi s visokim utjecajem na industriju osiguranja”, navodi se u priopćenju HUO-a.

O tome koliko su automobilske štete važan segment za hrvatske osiguravatelje govori i to da je paralelna sesija izlaganja na konferenciji posvećena upavo obradi i likvidaciji šteta u tom segmentu.

Žigman: Ima puno prostora za napredak

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), u svom izlaganju istaknuo je da Hrvatska u posljednje dvije godine bilježi trend rasta, ali da smo uvijek ispod prosjeka stope osiguranja u odnosu na Europsku uniju što znači da “prostora za napredak ima puno”.
“Posebno bih skrenuo pažnju na potrebu za dodatnim osnaživanjem financijske pismenosti građana, na kojoj i vi kao industrija aktivno radite ali i na trenutne izazove industrije osiguranja. To je svakako potraga za novim izvorima prihoda, aktivna diverzifikacija ulagačkog portfelja, unaprjeđenje i modernizacija poslovnih procesa te razmišljanje o proizvodima i uslugama za građane treće životne dobi’, rekao je Žigman.

U četvrtak je održana i panel rasprava o hrvatskom tržištu osiguranja u kojoj su sudjelovali predsjednici uprava šest osiguravajućih društava: Ivana Bratanić (Euroherc osiguranje d.d.), Nataša Kapetanović (GRAWE Hrvatska d.d.), Mario Carini (Generali osiguranje d.d.), Saša Krbavac (UNIQA osiguranje d.d.), Daniel Matić (Allianz Zagreb d.d.), Marin Matijaca (Triglav osiguranje d.d.).

Jednostavniji, pristupačniji, brži i efikasniji

Predsjednica Uprave UNIQA osiguranja Saša Krbavac u raspravi je istaknula da će “intenzivno raditi na tome kako nadmašiti očekivanja svojih klijenata”.
“Moramo postati još jednostavniji, pristupačniji, brži i efikasniji. S jedne strane, potrebno je kontinuirano raditi na poboljšanju postojećeg poslovanja, dok s druge strane, moramo ulagati u budućnost – u digitalizaciju i inovacije”, rekla je Krbavac.

Predsjednica Uprave Euroherc osiguranja Ivana Bratanić istaknula je pak “kontinuitet izvrsnih poslovnih rezultata” Koncerna Agram na domaćem tržištu te iskorak na zapadnoeuropska tržišta, čime je “započela nova era poslovanja hrvatskih osiguratelja te je stvoren temelj za daljnju internacionalizaciju i još dinamičniji razvoj industrije”.

“Za industriju osiguranja nove tržišne okolnosti koje diktira politika niskih kamatnih stopa osobito su izazovne. Kao industrija moramo imati dugoročan fokus u poslovanju kako bismo bili u stanju i kroz duže razdoblje ispuniti sva obećanja dana klijentima. Poseban izazov su police životnog osiguranja. U tom segmentu naša ponuda mora se modificirati i prilagođavati novim tržišnim uvjetima“, istaknuo je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb.

Modernizacija i digitalizacija

Poslijepodnevna predavanja u četvrtak bila su posvećena modernizaciji i digitalizaciji poslovnih procesa u osiguranju, a održan je i niz rasprava posvećenih električnim i hibridnim vozilima – od romobila i električnih bicikala do električnih i hibridnih automobila. O tome su govorili cestovni stručnjaci, vodeći ljudi automobilske industrije i prometne znanosti te predstavnici MUP-a i relevantnih fakulteta, navodi se u priopćenju HUO-a.

Eric Barthalon, globalnog direktora istraživanja Allianz SE-a,govorio je i izazovima niskih I negativnih kamatnih stopa, a Petr Jakubik, voditelj tima za financijsku stabilnost EIOPA (glavnog Europskog tijela za osiguranje i strukovne mirovine) o općim izazovima s kojima se susreće industrija osiguranja.

U šetak će panel rasprave biti posvećene kibernetičkim rizicima i Direktivi o distribuciji osoiguranja, Patricia Born sa Državnog sveučilišta Florida govorit će o optimizaciji cijena, a Ivana Špoljarević, specijalistica za superviziju iz HANFA-e, o regulatornim izazovima i primjenama vezanim uz paneuropske mirovinske proizvode.