Hrvatsko tržište osiguranja u 2020. očekuje pad naplaćenih premija za 5,5 posto

Globalna industrija osiguranja ušla je u 2020. godinu u dobrom stanju: u 2019. premije su porasle za 4,4 posto, što je najjači rast u posljednje četiri godine, pokazuje Globalno izvješće o osiguranju koje je predstavio Allianz

104

Globalna industrija osiguranja ušla je u 2020. godinu u dobrom stanju: u 2019. premije su porasle za 4,4 posto, što je najjači rast u posljednje četiri godine, pokazuje Globalno izvješće o osiguranju koje je Allianz predstavio u četvrtak. Izvješće mjeri puls tržišta osiguranja diljem svijeta te se osvrće na prošlogodišnje rezultate i gleda na buduća kretanja.

Hrvatska: Pokretač rasta neživotna osiguranja

Hrvatsko tržište osiguranja poraslo je pak u 2019. za 5,8 posto, što je usporavanje u usporedbi s 9 posto rasta u prethodnoj godini. No, to je ipak druga najveća godišnja stopa rasta od velike financijske krize i daleko iznad prosjeka u posljednjem desetljeću (+0,4%).

Pokretač rasta bio je segment osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, koji obuhvaća gotovo 70 posto tržišta i koji je porastao za 9,8 posto u usporedbi s 10,2 posto u 2018. godini. Tržište za osiguranje imovine i osiguranja od nezgoda više ne stagnira kao što je bio slučaj sredinom posljednjeg desetljeća.

Premije u životnim osiguranjima su se pak smanjile za 2,2 posto. Tržište životnog osiguranja, kao i u ostalom dijelu Europe, posljednjih je godina postalo nepredvidljivije. No 2020. će, blago rečeno, biti izazovnija: očekuje se da će premije u pasti za 5,5 posto. U životnim osiguranjima predviđa se pad za 3,4 posto, a kod imovine i nezgode za 6,5 posto.

Međutim, nakon stagnacije uslijedit će brz oporavak 2021. godine, a tržište će porasti za 5,6 posto. Tijekom cijelog desetljeća do 2030. godine očekuje se da će Hrvatska dosegnuti rast od 3,6 posto godišnje, što je znatno iznad (groznog) tempa iz prethodnog desetljeća, zaključuju analitičari Allianza.

Oporavak životnog osiguranja na globalnoj razini

Povećanje tržišta osiguranja na globalnoj razini potaknuto je životnim segmentom u kojem je rast naglo ojačao tijekom 2018. na 4,4 posto, dok je Kina premašila privremeni regulatorni zastoj, a zrela tržišta konačno su se uhvatila ukoštac s niskim kamatnim stopama. Osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda s 5,4 posto zabilježilo je gotovo istu stopu rasta kao u 2018. godini (4,3 %). Dakle, prvi put nakon 2015. godine životno je osiguranje nadmašilo segment imovine i nezgoda iako uz vrlo tanku maržu. Globalni prihod od premija iznosio je 3.906 milijardi eura u 2019. godini (životno osiguranje: 2.399 mlrd. eura, imovina i nezgode: 1.507 mlrd. eura).

Potom je COVID-19 pogodio svjetsku ekonomiju poput meteorita. Nagli prekid gospodarskih aktivnosti širom svijeta udarit će i potražnju za osiguranjem: očekuje se da će se globalni premijski prihodi u 2020. smanjiti za 3,8 posto, a životno osiguranje vjerojatno će stradati teže od osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, sa stopama rasta od -4,4 posto, odnosno -2,9 posto.

Dakle, utjecaj pandemije koronavirusa bit će tri puta jači od utjecaja svjetske financijske krize kada se globalni premijski prihod smanjio za jedan posto. U usporedbi s trendom rasta prije bolesti COVID-19, pandemija će od globalnog premijskog fonda “odgristi” oko 360 milijardi eura (u životnim osiguranjima 250 mlrd eura; u imovini i nezgodi 110 mlrd eura).

“Godina 2020. izgubljena je zbog virusa, u to nema nikakve sumnje”, kaže Ludovic Subran, glavni ekonomist Allianza. “Zanimljivije je pitanje što dolazi nakon bolesti COVID-19. U osnovi već uočavamo tri trenda koja će biti izražena u narednim godinama: digitalizacija poslovnog modela, zaokret prema Aziji i rastući značaj ESG-faktora. Dok azijski igrači vode u tehnologiji, u Europi se prednjači s ESG-om. Međutim, o dominaciji globalne industrije osiguranja odlučit će se u Aziji: azijska kućanstva postaju krajnji potrošači i predvode globalnu potražnju za osiguranjem.”

Usporavanje rasta i u Istočnoj Europi

Istočna Europa zabilježila je u 2019. rast od 8,6 posto, što je pad u usporedbi sa stopom rasta 9,5 posto u prethodnoj godini. Oba segmenta, životno osiguranje te osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda, doprinijeli su povećanju premije. Životno je osiguranje zabilježilo snažan rast od 10 posto – tek drugi put od velike financijske krize kada je rast bio dvoznamenkast – a osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda (koje je obuhvaćalo 70 posto premijskog fonda) od 8 posto, što je pad u usporedbi s 9,6 posto rasta u 2018. godini.

Ukupne premije na razini regije dosegnule su 64 milijarde eura, od čega je više od polovice ostvareno Rusiji i Poljskoj. No 2020. će za istočnu Europu biti izazovna. Očekuje se da će premijski prihod stagnirati:  životno osiguranje past će za jedan posto, dok će se osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda povećati za 0,6 posto. Ipak, dugoročne prognoze su malo svjetlije: regija će se oporaviti 2021. godine, uz rast od oko 9 posto.

Do 2030. u regiji će prosječna godišnja stopa rasta biti 6,1 posto, što je više od prosjeka u prethodnom desetljeću. Očekuje se da će životno osiguranje i osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda rasti približno istom brzinom.

Europa zaostaje za SAD-om i Azijom

“Nakon izazovnog desetljeća nakon velike financijske krize, očvrsnuta europska industrija osiguranja pokazala se izuzetno otpornom tijekom bolesti COVID-19”, rekla je Patricia Pelayo Romero, koautorica izvješća.

“Međutim, budućnost je manje ohrabrujuća. Kao i u drugim poljima, Europa još više zaostaje za Sjedinjenim Državama i posebice Azijom. Neposredno prije velike financijske krize europski udio na globalnom tržištu još je bio jednak američkom – i daleko ispred Azije. Na kraju ovog desetljeća bit će 6 postotnih bodova iza Sjedinjenih Država i nevjerojatnih 15 postotnih bodova iza Azije. COVID-19 treba smatrati pozivom na buđenje Europi, da se konačno pribere i pokrene inicijativu višeg i inkluzivnijeg rasta.”