InterCapitalovi ETF-ovi među najlikvidnijim izdanjima ZSE-a

InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF ostvario je od osnutka 17. studenoga prošle godine prinos od 8,8 posto, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-a prinos od čak 14 posto

40
[Image by Lorenzo Cafaro from Pixabay}

InterCapital Asset Management pokrenuo je prije dva mjeseca prve domaće ETF-ove (Exchange Traded Funds) kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi. Interes domaćih investitora potvrdio je da je riječ o atraktivnom investicijskom proizvodu: od pokretanja 17. studenog 2020. godine do 13. siječnja 2021. ETF-ovi su po volumenu trgovanja među vodećih 10 izdanja u redovnom prometu na Zagrebačkoj burzi, čime se ubrajaju u njezina najlikvidnija izdanja.

Exchange traded funds odnosno ETF-ovi su investicijski fondovi kojima se trguje na burzama kao što se trguje dionicama, po cijenama približno jednakim neto vrijednosti imovine (dionica) koju sadrže tijekom trgovinskog dana. ETF-ovi omogućuju kupnju i prodaju košarica financijske imovine (vrijednosnica) a da se pri tome ne mora kupovati svaku komponentu košarice pojedinačno. U mnogočemu su slični klasičnim investicijskim fondovima.

Prate sastavnice indeksa Crobex 10tr i SBI TOP

ETF-ovi koje je osnovao InterCapital Asset Management sastavom prate dioničke indekse Zagrebačke i Ljubljanske burze, Crobex 10tr i SBI TOP, tako da se jednom transakcijom kupuju sve sastavnice indeksa. Tako je lansiranjem prvih ETF-ova na domaćem tržištu ulagačima omogućeno jednostavno i efikasno ulaganje u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Zaključno s 13. siječnjem 2021. godine ukupan promet InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF-om iznosio je gotovo 15 milijuna kuna, a promet InterCapital SBI TOP UCITS ETF-om 8,5 milijuna kuna.

Dakle, prosječni dnevni volumen trgovanja InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF-om iznosio je gotovo pola milijuna kuna, dok je prosječni dnevni volumen trgovanja InterCapital SBI TOP UCITS ETF-om iznosio gotovo 250 tisuća kuna.

U oba slučaja riječ je o iznimno likvidnom ulaganju uz najmanji bid-ask spread na tržištu, navodi u priopćenju InterCapital Asset Management.

Prinosi

InterCapital CROBEX10TR UCITS ETF ostvario je od osnutka prinos od 8,8 posto, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-a prinos od čak 14 posto.

Ukupna imovina InterCapitalCROBEX10TR UCITS ETF-a trenutno iznosi 19,5 milijuna kuna, a InterCapital SBI TOP UCITS ETF-a 9 milijuna kuna.

U InterCapitalu očekuju daljnji rast interesa ulagača i imovine pod upravljanjem u skladu s globalnim trendovima gdje su ETF-ovi najbrže rastući oblik investicijskih fondova.

InterCapital Asset Management je neovisno društvo za upravljanje imovinom i dio je InterCapital grupe .Društvo upravlja s više od 3 milijarde kuna investiranih u široku paletu fondova namijenjenih kako pojedincima, tako i većim institucionalnim investitorima,tj. kompanijama.

>>InterCapitalu odobreno osnivanje prvog ETF fonda u Hrvatskoj