Trećina građana bez glavnog izvora prihoda ne bi izdržala ni mjesec dana

Da u ovom trenutku izgube glavni izvor prihoda, 12 posto ispitanika ne bi moglo pokrivati troškove života bez posuđivanja novca ni tjedan dana, a njih 18 posto navodi gornju granicu od mjesec dana

144
Ekonomska klima

Svaki drugi ispitanik smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje biti lošije nego što je danas, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj provedeno u ožujku ove godine.

Raspoloženje i očekivanja građana iskazana u istraživanju u opreci su s pozitvnim ekonomskim pokazateljima – smanjenjem stope nezaposlenosti i rastom BDP-a u prvom tromjesečju od 3,9 posto na godišnjoj razini koji je nadmašio očekivanja. No, čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti.

Nezaposlenost u Hrvatskoj nikad nije bila manja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno je u Hrvatskoj nešto više od 120.000 nezaposlenih osoba, a pad stope nezaposlenosti je najveći u Europi.

Trend pada stope nezaposlenosti uočava se i na razini Europske unije. Prema podacima Eurostata ovako niska stopa nezaposlenosti u eurozoni nije zabilježena još od siječnja 2000. godine.

S obzirom na to da nam predstoji turistička sezona, očekuje se daljnji pad broja nezaposlenih. Međutim, gledajući iz vlastite perspektive, građani nisu optimistični.

Trećina građana očekuje rast nezaposlenosti

Istraživanje je pokazalo da trećina hrvatskih građana očekuje rast stope nezaposlenosti u sljedećih godinu dana, a daljnjih 42 posto smatra da će stopa ostati na istoj razini.

Nadalje, ekonomski stručnjaci očekuju daljnji ekonomski rast u Hrvatskoj te povećanu osobnu potrošnju građana. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku u prvom kvartalu sezonski prilagođeni rast BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje iznosio je 1,8 posto, što je najveća stopa kvartalnog rasta među zemljama Europske unije.

Projekcije za gospodarsko stanje u Hrvatskoj iz perspektive građana su nešto pesimističnije. Svaki drugi građanin smatra da će u sljedećih godinu dana gospodarsko stanje u Hrvatskoj bit lošije, 36 posto da će ostati isto, dok samo 13 posto vjeruje da će biti bolje.

Na razini osobne potrošnje, tek nešto više od trećine građana smatra da će se njihova osobna potrošnja i potrošnja kućanstva u idućih godinu dana povećati, dok njih 55 posto smatra da će ostati na istoj razini kao i do sada.

Da u ovom trenutku izgubite vaš glavni izvor prihoda, koliko dugo
možete nastaviti pokrivati troškove života, bez bilo kakvog posuđivanja novaca?

Naime, još uvijek veliki dio građana ne osjeća ekonomsku sigurnost. Da u ovom trenutku izgube glavni izvor prihoda, velik dio njih ne bi mogao ni kratkoročno pokrivati troškove života bez posuđivanja novca: 12 posto ispitanika navodi da ne bili u mogućnosti pokrivati troškove niti tjedan dana, njih 18 posto navode gornju granicu od mjesec dana, dok 28 posto procjenjuje da bi ‘izdržalo’ do 3 mjeseca.


Istraživanje je provedeno u ožujku 2019. na uzorku od 1000 ispitanika iz Improve online poola. Uzorak je reprezentativan za online populaciju po dobi, spolu, regijama i obrazovanju.