Kako se i kojim kriptovalutama trgovalo u kolovozu

Trgovanje bitcoinom poraslo je na mjesečnoj razini za 47 posto sa 642,7 milijardi dolara u srpnju na 946,5 milijardi u kolovozu. Vrijednost bitcoina porasla je u kolovozu za 15 posto i trenutačno premašuje 47.800 dolara

64

Globalno tržište kriptovaluta i u kolovozu je nastavilo snažno rasti, a vodeće svjetske kriptovalute podigle su svoju vrijednost visoko iznad razine iz siječnju. Međutim, došlo je do značajnih promjena među najtrgovanijim valutama jer među prvih deset neki novi digitalni novčići.

Prema podacima portala Mejores Apuestas kolovozu je najtrgovaniji bio Tether, s više od dva bilijuna dolara prometa, a slijedi ga Shiba Inu s gotovo 1,9 bilijuna dolara.

Pokrenuta prije otprilike godinu dana i nazvana po japanskoj lovačkoj pasmini ova kriptovaluta utemeljena na Ethereum platformi i kreirana kao konkurencija dogecoinu svoj uspjeh također zahvaljuje podršci na društvenim medijima i momentumu koji je time dobila. Jedan SHIB novčić praktički je bezvrijedan – trenutno vrijedi manje od 0,000008 dolara. Međutim, volumen trgovanja je u posljednjih mjesec dana snažno porastao.

Prema podacima CoinMarketCapa promet ovom kriptovalutom u kolovozu dosegnuo je 1,88 bilijuna dolara, – dvostruko više od bitcoina.

Najtrgovanija kriptovaluta Tether je u kolovozu zabilježila povećanje obujma trgovanja za 35 posto. U srpnju je promet iznosio 1,48 bilijuna dolara, dok je u kolovozu volumen trgovanja premašio 2 bilijuna.

Trgovanje bitcoinom poraslo je na mjesečnoj razini za 47 posto sa 642,7 milijardi dolara u srpnju na 946,5 milijardi u kolovozu. Vrijednost po tržišnoj kapitalizaciji najveće svjetske kriptovalute porasla je u posljednjih mjesec dana za 15 posto i trenutačno premašuje 47.800 dolara.

Četvrti na listi najtrgovanijih je ethereum s mjesečnim prometom od 573,8 milijardi dolara,, U srpnju je promet ovom kriptovalutom iznosio 505,9 milijardi dolara. Vrijednost ethereuma porasla je u kolovozu za 30 posto, a u godinu dana za više od 330 posto, i ovog tjedna premašila je 3200 dolara.

Dogecoin, koji je u srpnju bio na četvrtom mjestu po prometu, u kolovozu je pao na 19. mjesto s relativno skromnim prometom od 43 milijarde dolara. To je 4,5 puta manje nego u srpnju.

JUST i Cardano pak u kolovozu bilježe snažan rast prometa. Ekskluzivni žeton za upravljanje DAPP -om i različitim protokolima u ekosustavu JUST dosegao je mjesečni promet od 367 milijardi dolara i peti je na kolovoškoj listi najtrgovanijih kriptovaluta.

Usprkos rastu prometa sa 125,2 milijarde dolara u srpnju na 182 milijarde u kolovozu, Binance USD spuznuo je na list najtrgovanijih s petog na šesto mjesto.

Impresivan rast prometa u kolovozu ostvario je i Cardano na sedmom mjestu. Mjesečni promet dosegnuo je 166,4 milijarde dolara. Štoviše, vrijednost jednog kripto novčića se u posljednjih mjesec dana udvostručila i iznosi 2,81 dolar. Tržišna kapitalizacija premašila je 90 milijardi dolara i sada je Cardano po tom pokazatelju treća najveća globalna kriptovaluta.

Na osmom mjestu je Solana s prometom od 163,1 milijardu dolara, deveti je Ethereum Classic sa 124,9 milijardi, a top 10 zatvara XRP s prometom od 118,3 milijarde dolara.