Kako ulagati na kratki i srednji rok

Ako je riječ o cilju koji želite ostvariti u idućih nekoliko godina, bilo bi mudro da se manje usredotočite na povećanje svoje ušteđevine, a više na sprječavanje da zbog pada tržišta zgubite značajne iznose

79
kako ulagati
[Image by Steve Buissinne from Pixabay]

Bez obzira na to je li tržište u porastu ili padu, mlađi ulagači uvijek iznova dobivaju isti savjet: ne stavljajte sva jaja u istu košaru – ulažite dosljedno u širok i raznolik portfelj dionica i ne osvrćite se unatrag.

Ako ulažete s dugoročnim ciljem, kao što je mirovina, ovo razmišljanje je dobro. U usporedbi s drugim vrstama ulaganja, dionice nude visok potencijal povrata na vaš novac. Pri ulaganju u dionice veća je mogućnost kratkoročnih gubitaka, ali ako ulažete tijekom dužeg razdobja, minimalno desetak godina, oni vjerojatno neće dugoročno naštetiti vašem portfelju.

No, mirovine nisu jedino zbog čega mladi ljudi štede. Između “sada” i i trenutka odlaska u mirovinu vjerojatno će biti puno međuciljeva koje ćete željeti ostvariti i za koje će vam trebati novac, kao što su kupnja kuće ili vjenčanje.

Ako je riječ o cilju koji želite ostvariti u idućih nekoliko godina, bilo bi mudro da se manje usredotočite na povećanje svoje ušteđevine, a više na sprječavanje da zbog pada tržišta zgubite značajne iznose, kažu stručnjaci.

“Promatrao bih te investicije u visoko obrambenom položaju”, kaže Naveen Neerukonda, certificirani financijski planer u tvrtki PVA Financial iz Chicaga za CNBC.

Kako ulagati za kratkoročne ciljeve

Recimo da želite uplatiti predujam za kuću u sljedeće tri godine. Teoretski, mogli biste povećati iznos koji štedite ako stavite novac na burzu koja raste.

“Opasnost je u tome da stavite ulog u dionice, nađete kuću koja vam se sviđa, tržište doživi krah i vi u presudnom trenutku ne možete kupiti željenu kuću”, tumači Charles Rotblut, potpredsjednik Američke udruge pojedinačnih investitora.

Financijski savjetnici obično preporučuju da što je kraći rok u kojem ćete trebati novac, to se više trebate braniti od naglog pada tržišta koji može poremetiti vaše planove. To znači da bi vam vaša ušteđevina, koja vam treba u najkraćem roku, trebala biti na raspolaganju u gotovini – čak ni u relativno konzervativnoj imovini, kao što su obveznice, koje još uvijek mogu izgubiti na vrijednosti.

“Godina 2022. je dobar podsjetnik da obveznice, iako su sigurnije ulaganje od dionica, mogu pasti i izrazito su vezane uz temeljne promjene kamatnih stopa”, objašnjava Kevin Brady, certificirani financijski planer i potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors iz New Yorka. Iako je malo vjerojatno da će novac koji držite na gotovinskom računu držati korak s inflacijom, taj gubitak ipak neće biti toliki da vas prisili na promjenu planova.

“Ako je vrijednost glavnice važna, držanje većeg dijela iznosa u gotovini na štednom računu s visokim kamatama prava je odluka”, kaže Brady. Problem je što su posljednih godina kamatne stope bile vrlo niske, no sada zbog inflacije rastu.

Kako ulagati za srednjoročne ciljeve

Pretpostavimo da su vaši ciljevi malo fleksibilniji i da želite napraviti veliku kupnju za tri do pet godina. Izgradnja portfelja za takve ciljeve je težak zadatak, kaže Brady, ali općenito uključuje kombinaciju gotovine, obveznica i, za neke ulagače, dionica. Kako ćete rasporediti ulaganje na ove klase imovine ovisi o vašoj osobnoj toleranciji na rizik. No zapamtite da je vaš primarni cilj zaštititi, a ne povećati svoju ušteđevinu.

“U razdoblju od tri do pet godina još uvijek želite razmišljati o očuvanju svog novca”, kaže Rotblut. Kako biste maksimalno povećali kamatu koju zarađujete na gotovinu, razmislite o štednim računima s visokim kamatama ili o oročavanju štednih depozita. Držite se obveznica koje vjerojatno neće propasti ili izgubiti vrijednost ako središnje banke nastave podizati kamatne stope. Najbolja oklada u takvim situacijama su državne obveznice (pogotovo američke), trezorski zapisi ili obveznice kod kojih je kamatna stopa vezana uz kretanje inflacije.

Budući da se kamatne stope i cijene obveznica kreću u suprotnim smjerovima, tražite obveznice s kraćim trajanjem (duration – mjera osjetljivosti obveznice na kamatnu stopu). Kratkoročne obveznice, koje ranije dospijevaju, obično imaju kraće trajanje.

“Ne bih uzeo obveznice s dužim trajanjem u odnosu na točku u kojoj želite novac natrag”, savjetuje Neerukonda. To znači da bi obveznički fond ili ETF s prosječnim trajanjem od tri godine mogao biti prikladan za investitora koji planira upotrijebiti novac za cilj udaljen tri godine. Neki savjetnici preporučuju dodavanje dionica u srednjoročni portfelj, ali to bi trebalo vrijediti samo za ulagače koji su zadovoljni preuzimanjem određene razine rizika.

“Ako niste voljni tolerirati pad od 30 posto u tom dijelu svog portfelja, trebali biste izbjegavati dionice”, kaže Neerukonda. Ako vam odgovara ta razina rizika, Neerukonda preporučuje da se držite visokokvalitetnih dionica koje donose dividendu (Warren Buffet bi manje iskusnim ulagačima savjetovao dionice u sastavu indeksa S&P 500 ili fondova vezanih uz indeks). Ovim dionicama, čiji su izdavatelji uglavnom tvrtke sa snažnim novčanim tokovima i malim dugom, vrijednost će u slučaju pada tržišta vjerojatno također pasti, ali to su tvrtke koje imaju snagu da prežive teška razdoblja.