Vlada predlaže nova pravila za prodaju dugova potrošača agencijama

Uvodi se obveza slanja obavijesti potrošačima prije i poslije prodaje njihova duga, Sada će dužnik u svakom trenutku znati tko je njegov krajnji vjerovnik, rekao je ministar Primorac.

41
Zakon o otpisu duga fizičkim osobama

Vlada u javno savjetovanje šalje paket zakona kojim namjerava urediti prodaju dugova potrošača i bolje zaštititi potrošače u tom procesu. Kako bi regulira zaštitu dužnika prije i poslije kupoprodaje, Vlada mijenja tri zakona. Uvodi se obvezno licenciranje takozvanih servisera loših kredita i nadzor subjekata koji se bave tim poslom. Nove mjere trebale bi olakšati otplatu kredita prije kupoprodaje, tvrdi ministar financija Marko Primorac.

“Ponuda odgode plaćanja ili djelomične otplate izvornim dužnicima, konverzija valute ili djelomičan oprost i konsolidacija duga. Oni koji prodaju kredite, dakle banke odnosno financijske institucije, nemaju obvezu nuđenja svih ovih mjera, ali moraju dokazati da su pokušale riješiti problem potrošača prije same kupoprodaje”, rekao je ministar financija.

Uvodi se obveza slanja obavijesti potrošačima prije i poslije prodaje njihova duga, kredita, duga teleoperatorima ili nekih drugih potraživanja, sa svim važnim podacima. Uvodi se obveza slanja obavijesti potrošačima prije i poslije prodaje njihova duga agencijama.

“Zaprimajući pritužbe građana, shvatili smo da jedan dio tih agencija ne pruža niti osnovne informacije, odnosno da prilikom kupoprodaje banke ne obavještavaju krajnje dužnike kome su prodale to potraživanje. Javljaju se agencije, potrošači nisu ni svjesni kome su na kraju dužni. Sada će dužnik u svakom trenutku znati tko je njegov krajnji vjerovnik”, rekao je ministar Primorac.

Neće biti dopušteno o dugu potrošača komunicirati s njegovim prijateljima ili rođacima, niti ga zvati poslije 20 sati. Banke će morati nadzirati klijente u poteškoćama, a sve ostalo nadzirat će Hrvatska narodna banka i financijski inspektorat.

Sredinom rujna novi zakonski prijedlog trebao bi biti potvrđen na Vladinoj sjednici.