HT širi optičku mrežu i cilja pokriti optikom milijun kućanstava

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, u prvom polugodištu iznosile su 233,1 milijuna eura (+126,4% YoY), što predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju

112
Hrvatski telekom u 2023.
[zvor: Hrvatski telekom/multimedija]

Hrvatski Telekom je u prvoj polovici 2023. zabilježio rast prihoda od 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat rasta prihoda u segmentu poslovnih i privatnih korisnika.

“Unatoč dvoznamenkastim inflacijskim pritiscima na našu troškovnu bazu, zahvaljujući nastavku transformacije operativnog modela i inicijativama povećanja učinkovitosti rast operativnih troškova zadržan je na 6,7% u odnosu na isto razdoblje lani, a što je zajedno s snažnim poslovnim zamahom doprinijelo 1,8% rastom prilagođene EBITDA AL u istom razdoblju”, navodi se u priopćenju kompanije.

Neto dobit od 53,3 milijuna eura približna je pred-pandemijskoj razini, a najvećim dijelom je podržana neoperativnim stavkama i rezultatima Crne Gore.

Ulaganja u infrastrukturu

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su 233,1 milijuna eura (+126,4% YoY), što predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

Dodatnim ulaganjima u razvoj infrastrukture diljem Hrvatske, HT je učvrstio status vodeće mreže, ističe se u priopćenju.

Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine, nastavio je širiti svoju vodeću optičku mrežu (FTTH), povećavajući najveću FTTH mrežu u Hrvatskoj za dodatnih 19% u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrvatski Telekom odlučio je preuzeti nazad tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje HT mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (ENTS) koja je od rujna 2014. bila izdvojena te je obavljala poslove za Hrvatski Telekom u domeni pružanja usluga izgradnje i održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture. Ovime će HT imati sve strateške poslovne segmente unutar kompanije.

Ova promjena prati industrijske trendove i dodatno će ubrzati transformaciju operativnog modela HT-a, poboljšati poslovnu fleksibilnost i stvoriti preduvjete za daljnji razvoj fiksne i mobilne mreže, istodobno pružajući još bolju i bržu uslugu korisnicima.

Desetogodišnji ugovor o isporuci električne energije iz obnovljivih izvora

“Hrvatski Telekom d.d. i Liburana d.o.o., tvrtka u stopostotnom vlasništvu Professio Energia d.d., zaključili su virtualni korporativni ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement – vPPA), što predstavlja važnu prekretnicu u energetskoj strategiji HT-a te potvrđuje posvećenost HT-a odgovornom i proaktivnom upravljanju na putu prema održivoj budućnosti. Električnu energiju iz obnovljivih izvora, u količini od 50 GWh godišnje proizvodit će vjetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac.

Prvi korporativni vPPA u Hrvatskoj predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan korak u podmirenju značajnog dijela godišnje potrebe HT-a za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a istodobno izravno doprinosi i ostvarenju ambicioznih ESG ciljeva”, navodi u priopćenju o poslovanju u prvom polugodištu HT.

Na Glavnoj skupštini 10. svibnja 2023. godine, Uprava i Nadzorni odbor su potvrdili zajednički prijedlog za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9% i rast od 3,6% u usporedbi s prethodnom godinom.

Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

​​Neizmijenjeni izgledi za 2023.

U 2023. godini cilj je nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu (kad se izuzmu ulaganja u spektar). Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok HT nastavlja pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo polugodište 2023. godine, Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

„U prvih šest mjeseci 2023. godine nastavili smo s dobrim poslovnim rezultatima i u segmentu privatnih i poslovnih korisnika, te s rastom prihoda i EBITDA-e čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove.

Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje. S najvećim ulaganjima u industriji, Hrvatski Telekom je ojačao temelje za budući održivi rast, te potvrdio status vodeće fiksne i mobilne mreže. Dodatno poboljšanje kvalitete naše mreže i povećanje pokrivenosti gigabitnom 5G mrežom rezultiralo je osvajanjem Ookla nagrada za najbolju i najbržu mobilnu mrežu petu godinu zaredom. Nastavkom izgradnje najveće optičke mreže u gradovima i ruralnim područjima kućanstva i tvrtke diljem Hrvatske uvodimo u gigabitnu eru, te ostajemo predani planovima da pokrijemo više od milijun hrvatskih kućanstava optikom”.