Vujčić: Likvidnost hrvatskih banaka značajno viša od prosjeka eurozone

Do kraja lipnja trebali bismo znati broj i imena banaka koje će sudjelovati u provjeri kvalitete kapitala, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić koji očekuje da će hrvatske bez problema proći test

u 19:56 Zadnja izmjena: 15.06.2019 u 20:05
21
likvidnost hrvatskih banaka
Guverner Boris Vujčić na 25. HNB-ovoj ekonoskoj konferenciji u Dubrovniku (Izvor: HNB)

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji HNB-a u Dubrovniku najavio je skoro podnošenje pisma namjere za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam. No prije bliske suradnje s Europskom središnjom bankom u obavljanju poslova supervizije hrvatskih kreditnih institucija potrebna je provjeriti likvidnost hrvatskih banaka, odnosno kvalitetu njihove aktive, poručio je Vujčić

“Očekujemo da će hrvatske banke vrlo dobro proći taj test. Kao što uvijek napominjem, kapitalna adekvatnost, odnosno likvidnost hrvatskih banaka je takva da ne ostavlja sumnju da je riječ o kvalitetnom i stabilnom sustavu. Dapače, ona je značajno viša nego što je prosjek u samoj eurozoni, tako da ne očekujemo probleme”, rekao je Vujčić.

Guverner je dodao da je Vujčić, e u tijeku tehnički dogovor s Europskom središnjom bankom oko provođenja provjere. “Treba odrediti koje će banke biti obuhvaćene provjerom. Očekujem da ćemo do kraja lipnja znati broj i imena tih banaka. Nakon toga ćemo izvijestiti banke koje podatke trebaju pripremiti, a Europska središnja banka će provesti javni natječaj za provedbu Provjere. Na kraju slijedi samo testiranje”, objasnio je proceduru Vujčić.

>>Zašto bismo trebali što prije prihvatiti euro

>>Podrška uvođenju eura sve slabija

Guverner nije htio špekulirati o točnom datumu kada će biti poslano pisma namjere za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam. Rekao je samo da će se to desiti “vrlo brzo”.