Podrška uvođenju eura sve slabija

Glasači dviju najvećih stranaka većinom se protive uvođenju eura. Ulazak u EMU podržava 46,3 posto HDZ-ovih glasača te 38,4 posto SDP-ovih. Protiv je 48,8 posto HDZ-ovih i 56,3 posto SDP-ovih glasača

75
Podrška uvođenju eura

Podrška uvođenju eura umjesto kune sve je slabija. Samo 39,3 posto građana podržava ulazak Hrvatske u Europsku monetarnu uniju i uvođenje eura umjesto kune, pokazalo je istraživanje HRejting predstavljeno u Dnevniku HTV-a u utorak. Čak 53,4 posto ispitnika protivi se uvođenju eura, a neodlučnih je 7,3 posto.

Na pitanje treba li Hrvatska ući u Europsku  monetarnu uniju i uvesti euro umjesto kune 12,8 posto ispitanika smatra da to treba učiniti što prije, a 18,7 posto da to treba učiniti, ali tek kada budemo spremni. Da euro ne treba uvesti dok se hrvatska ekonomija potpuno ne oporavi smatra 23,7 posto ispitanika dok ih 23,1 posto smatra da kuna treba ostati hrvatska valuta. Neodlučnih je 7,3 posto.

Glasači dviju najvećih stranaka većinom se protive uvođenju eura. Ulazak u EMU podržava 46,3 posto HDZ-ovih glasača te 38,4 posto SDP-ovih. Protiv je 48,8 posto HDZ-ovih i 56,3 posto SDP-ovih glasača.

Uvođenje eura ima najveću podršku među biračima GLAS-a, 69,2 posto, dok ih je 23,1 posto protiv. Najviše protivnika ulaska u EMU je među biračima HRAST-a – čak  77,8 posto. Uvođenje eura podržava samo 11,1 posto njihovih birača.

Istraživanje HRejting za HRT provela je agencija Promocija plus. Sudjelovalo je 1400 ispitanika, statistička pogreška iznosi 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto. Istraživanje je provedeno od 12. do 18. travnja.

Ulazak u eurozonu jedan je od ciljeva sadašnje vlade, a procjenjuje se da bi se to moglo početkom 2024. godine.

Eurobarometar također pokazuje pad potpore

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj krajem veljače prezentirao je usporedbu rezultata različitih anketa javnog mnijenja o ulasku Hrvatske u eurozonu.

U posljednjem istraživanju eurobarometra u studenom prošle godine postavljeno je opće pitanje o podršci EMU. Pozitivno je odgovorilo 40 posto ispitanika, protiv ih je bilo 56 posto, a 4 posto ih je bilo neodlučno. To jasno pokazuje pad potpore u usporedbi s prethodnim istraživanjima.

>>Podrška uvođenju eura pala na 40 posto

Istraživanje eurobarometra o odnosu prema EMU provodi se dva puta godišnje, u svibnju i studenome. Najveću podršku Europskoj monetarnoj uniji (61%) hrvatski ispitanici iskazali su u prvom istraživanju iz svibnja 2013. godine. Od studenoga 2013. do svibnja 2016. podrška je kolebala između 53 i 57 posto, a nakon toga počela je padati i sada iznosi samo 40 posto.

>>Hrvatska može profitirati od uvođenja eura

U prethodnom istraživanju agencije Promocija plus uvođenje eura “čim prije“ podržalo je 10,2 posto ispitanika, 13,8 posto  odgovorilo je da treba učiniti tek kada budemo spremni, a 6,8 posto da to treba učiniti kada se sredi situacija s eurozonom. Da euro ne treba uvesti dok se hrvatska ekonomija potpuno ne oporavi smatralo je 22,3 posto ispitanih, a 27,9 posto izjasnilo se da kuna treba zauvijek ostati hrvatska valuta.