Hrvatskoj pošti kredit od 155 mil. kn za gradnju logističkog centra

Projekt je ukupno vrijedan 345 milijuna kuna, a u ovoj fazi riječ je o investiciji od 188 milijuna kuna. Jedan dio investicije financira se kroz kreditni aranžman s HPB-om i HBOR-om, a drugi dio ćemo financirati sami, pojasnio je predsjednik Uprave HP-a Ivan Čulo

154
logistički centar Hrvatske pošte
Ivan Čulo (HP). Tamara Perko (HBOR) i Tomislav Vuič (HPB)

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Hrvatska poštanska banka zaključile su s Hrvatskom poštom ugovor o kreditu za financiranje izgradnje prve faze novog sortirnog centra HP-a u Velikoj Gorici. Ukupni iznos kredita je 155 milijuna kuna. U skladu s Programom kreditiranja po modelu podjele rizika HBOR i HPB sudjeluju u kreditu s jednakim iznosima, po 77,5 milijuna kuna.

Ugovor su u ponedjeljak potpisali predsjednici uprava triju institucija Tamara Perko (HBOR), Tomislav Vuić (HPB) i Ivan Čulo (HP).

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo istaknuo je da su, nakon nekoliko krugova pregovora, dogovoreni vrlo povoljni uvjeti. Kredit je ugovoren na deset godina s počekom od dvije godine uz kamatnu stopu od 2,5 posto.

“Ovaj kredit je samo dio investicijskog ciklusa koji smo pokrenuli ove godine i koji ćemo nastaviti razvijati u godinama pred nama. Hvala kolegama iz HBOR-a i HPB na profesionalnom odnosu prema nama kao velikom poslodavcu i investitoru”,  dodao je predsjednik Uprave HP-a.

Projekt vrijedan 345 milijuna kuna

Riječ je o novom logističkom centru koji se gradi u Velikoj Gorici. Projekt je ukupno vrijedan 345 milijuna kuna, a u ovoj fazi riječ je o investiciji od 188 milijuna kuna. Jedan dio investicije financira se kroz kreditni aranžman s HPB-om i HBOR-om, a drugi dio ćemo financirati sami, pojasnio je Čulo.

Kompleks se gradi na strateški važnom mjestu za razvoj i poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka, blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman i nedaleko od prilaza autocesti Zagreb-Sisak i brze gradske prometnice Zagreb-Velika Gorica. Gradnja centra planirana je u dvije faze: u prvoj  će se graditi sam sortni centar, a u drugoj upravna zgrada. Površina na kojoj će se u idućih 18 mjeseci izgraditi prvi dio sortirnog centra veća je od 70 tisuća četvornih metara.

U prvoj fazi dovršit će se 32 tisuće četvornih metara sortirnog centra što podrazumijeva gradnju sortirnice s podrškom, visokog regalnog skladišta, trafostanica, kotlovnica, podatkovnog centra, cjelokupne komunalne infrastrukture, 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila, dijela upravne zgrade te uređenje 16 tisuća četvornih metara zelenih površina.

Novi sortirni centar je jedna od najznačajnijih aktivnosti u strateškom razvojnom planu  Hrvatske pošte, naglasio je predsjednik Uprave Ivan Čulo. “Prvi korak prema novom logističkom centru je već realiziran. Za desetak dana ćemo predstaviti novi sustav za sortiranje pismovnih pošiljaka. To je investicija realizirana ove godine vrijedna 62 milijuna kuna plus PDV. Ono što dalje slijedi je raspisivanje natječaja za nabavu sustava za sortiranje paketnih pošiljaka.”

Nastavak ulaganja u logističke kapacitete i e-commerce

HP drži 81 posto tržišta poštanskih usluga, podsjetio je Čulo. “Prateći razvoj internetske trgovine, novih tehnoloških rješenja te izuzetno važnog logističkog razvoja, ovakav projekt ne može čekati ako želimo da Hrvatska pošta ostane ono što joj je misija – tvrtka na usluzi građanima. U narednom razdoblju planiramo ulagati u logističke kapacitete, sustave za razvrstavanje paketnih pošiljaka te sustave za pružanje kvalitetne usluge e-commerca na područje čitave Hrvatske”, zaključio je predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a zahvalila je Hrvatskoj pošti što je prepoznala HBOR i HPB kao pouzdane partnere u provedbi ove investicije te svima koji su operativno radili na realizaciji ovog kredita.

“HBOR podržava ulaganja u infrastrukturu kako bi se omogućio ravnomjeran razvitak svih područja Lijepe naše, a infrastruktura je jedna od stvari koje su temelj razvoja Hrvatske. Drago nam je da HP razvija svoje usluge i da će novi logistički centar omogućiti efikasniju uslugu i vjerojatno niže troškove. Ne treba zanemariti ni to da HP ima veliki tržišni udjel i da svakodnevno isporučuje stotine tisuća pošiljki pa je gradnja novog logističkog centra logičan korak u daljnjem razvoju”, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a.

“Raduje nas da je Hrvatska poštanska banka financirala ovu vrijednu investiciju važnu za sve nas koji sudjelujemo, posebno za Hrvatsku poštu s kojom dugo surađujemo i s kojom smo postali najveća mreža za ponudu osnovnih bankarskih usluga. Ugovor Hrvatske poštanske banke s HBOR-om i Poštom veseli nas i zbog značaja koji ovako veliki projekti imaju za naše gospodarstvo jer i drugima omogućavaju posao i, nadamo se, povećanje zaposlenosti”, zaključio je domaćin ceremonije službenog potpisivanja ugovora, predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić.