Neoporezivi iznos za uzdržavane osobe podiže se na 24.000 kn godišnje

Operateri digitalnih platformi ubuduće će morati dostavljati Poreznoj upravi informacije o prodaji dobara, najmu bilo kakve vrste prijevoza, osobnim uslugama te najmu nekretnina preko digitalnih platformi

44
[Foto: Točka na i media]

Ministar financija Marko Primorac predstavio je na sjednici Vlade prijedlog promjena u oporezivanju dohotka koji je nakon sjednice upućen Saboru. U saborsku proceduru poslane su i izmjene zakona o administrativnoj suradnji u području poreza kojima će i digitalne platforme morati Poreznu upravu izvješćivati o aktivnostima na računima svojih korisnika.

Iznos do kojeg će se netko smatrati uzdržavanim članom obitelji povećava se s 15.000 na 24.000 kuna godišnje. Ljudi će moći ostvarivati dodatne prihode, a da se i dalje smatraju uzdržavanim članovima obitelji na poreznim karticama.

“To je prije svega usmjereno na studente i mlađe osobe, ali na neki način popunjava se i prostor koji je nastao na tržištu rada, prije svega u vrijeme turističke sezone i ostalih okolnosti”, rekao je ministar Primorac.

Navedena zakonska odredba primjenjivala bi se u postupku godišnjeg obračuna poreza već za ovu godinu.

Neoporeziv prihod od solara do 10.000 kuna

Kao posebno interesantno ministar je istaknuo promjenu kojom se fizičkim osobama koje ugrađuju solarne ploče, i koje s te strane ostvaruju određene dohotke, propisuje da će porez na dohodak plaćati samo na iznose veće od 10.000 kuna.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog izmjena Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza kojim se taj propis usklađuje s postojećim EU direktivama.

Preuzimanjem izmijenjene EU direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja u odnosu na prekogranične aranžmane proširuje se opseg obvezne automatske razmjene informacija između EU članica u pogledu aktivnosti koje se provode putem digitalnih platformi. Zakonskim izmjenama će se operateri digitalnih platformi obvezati da moraju dostaviti informacija o prodavateljima dobara i pružateljima usluga koji svoje usluge i dobra plasiraju putem tih platformi.

Obveze izvješćivanja primjenjivale bi se na svakog operatera platforme koji je rezident u porezne svrhe u članici EU i na one koji nisu rezidenti, ali omogućuju obavljanje relevantne aktivnosti prodavateljima o kojima se izvješćuje ili relevantne aktivnosti, što uključuje i najam nekretnine koja se nalazi u državi članici EU. Operateri platformi tako će ubuduće dostavljati Poreznoj upravi informacije o prodaji dobara, najmu bilo kakve vrste prijevoza, osobnim uslugama te najmu nekretnina preko digitalnih platformi.

Cilj je, navodi se u obrazloženju Vlade, obuhvatiti primitke koji se ostvaruju od obavljanja djelatnosti putem digitalnih platformi u više jurisdikcija u cilju sprječavanja izbjegavanja plaćanja poreza te povećanja porezne transparentnosti.

Uredba o sniženim trošarinama produžena za 30 dana

Produžuje se i primjena sniženih trošarina na gorivo jer aktualna uredba istječe 30. rujna.

“I dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijene energenata. Predlaže se zadržavanje snižene razine trošarina za najprodavanije energente u razdoblju od 30 dana”, rekao je ministar financija.

Što se tiče izvršenja proračuna u prvoj polovici godine, ministar Primorac rekao je da su ukupni prihodi veći za 7 posto doks u rashodi manji za 1,4 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.