Najveći razvojno-istraživački centar u Dalmaciji obilježio 40 godina

Osim Centra za istraživanje i razvoj u kojem radi najveći broj zaposlenika, u splitskom djelu kompanije Ericsson Nikola Tesla djeluju još jedinice, Rješenja i usluge za kupce, Digitalno društvo i jedinica za IT i ispitnu okolinu

66
Splitski ured Ericssona Nikole Tesle
Petar Šolić, Gordana Kovačevič i nagrađeni diplomanti i doktoranti [Izvor: Ericsson Nikola Tesla]

Splitski ured Ericssona Nikole Tesle u srijedu je svečano obilježio 40 godina uspješnog poslovanja. Tom prigodom predsjednica kompanije Gordana Kovačević zahvalila je svim kolegicama i kolegama na predanom i odgovornom radu te istaknula kako kompanija Ericsson Nikole Tesla ima ambiciozne planove za rast i razvoj u budućnosti koji se uvelike oslanjaju i na splitske snage.

Splitski ured Ericssona Nikole Tesle najveći je razvojno-istraživački centar u Dalmaciji. Osim Centra za istraživanje i razvoj u kojem radi najveći broj zaposlenika, koji trenutno rade na „cutting edge” razvoju: 5G u jezgrenom i radio dijelu mreže kao i u cloud-native tehnologijama, u splitskom djelu kompanije djeluju još jedinice, Rješenja i usluge za kupce, Digitalno društvo i jedinica za IT i ispitnu okolinu.

Ured u Splitu otvoren je 1982. godine u prostorima FESB-a. Proces svojevrsne inkubacije u fakultetskom laboratoriju rezultirao je vrlo uspješnim razvojem splitskog dijela kompanije, u kojem je danas zaposleno gotovo 700 stručnjaka. Oni predstavlja najveću koncentraciju visokoobrazovanih stručnjaka u području ICT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U kompaniji Ericsson Nikola Tesla inače radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj, njih čak 1800, a po izvozu softvera to je najveća kompanija u zemlji i najveći razvojno-istraživački centar u regiji.

“Ponosna sam što sam na čelu kompanije koja se tijekom godina prilagođavala promjenama, donosila hrabre, vizionarske odluke te istovremeno zadržala pozitivan, pobjednički duh i visoku motivaciju svojih zaposlenika. Kada je prije 40 godina s radom započeo naš ured u Splitu, teško se moglo predvidjeti da će postati najveći razvojno-istraživački centar u Dalmaciji koji sudjeluje u kreiranju globalnih tehnologija budućnosti“, istaknula je Gordana Kovačević. “Uspješna dugogodišnja suradnja sa Sveučilištem u Splitu pomogla nam je da brojni kvalitetni studenti postanu naši zaposlenici. Po kompetencijama koje imamo i izvrsnim rezultatima koje kontinuirano postižemo etablirani smo u velikoj globalnoj korporaciji Ericsson i kod brojnih kupaca diljem svijeta za koje radimo. Hrabro ulazimo u nove tehnologije, rastemo u broju zaposlenika i područjima djelovanja.“

Petar Šolić, prodekan za poslovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, istaknuo je odličnu suradnju fakulteta i kompanije Ericsson Nikole Tesla u Splitu te je izrazio želju za nastavkom i jačanjem suradnje u budućnosti. Kako bi se suradnja fakulteta i kompanije dodatno oplemenila, u prigodi 40-te obljetnice, splitskog ureda Ericsson Nikola Tesla dodijeljene su vrijedne nagrade za poticaj najboljim studentima i doktorantima FESB-a. Stručni žiri odabrao je tri najbolja diplomska rada i najbolji doktorski rad.

Rukovodstvu i zaposlenicima Ericssona Nikole Tesle na velikom jubileju čestitali su također splitski gradonačelnik Ivica Puljak i tajnik državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.