Obustavljaju se sve ovrhe na tri mjeseca

Na tri mjeseca obustavit će se provođenje svih ovrha, uključujući i one već pokrenute. Izuzete su ovrhe zbog alimentacije, plaće i otpremnine te ovrhe vezane uz provođenje kaznenih postupaka

674
obustavljaju se ovrhe
Ministar prvosuđa Dražen Bošnjaković

Ministarstvo pravosuđa izdalo je preporuku pravosudnom sustavu da sudovi nastave s radom na neodgodivim hitnim predmetima kao što su zaštita prava djece, prava radnika kazneni postupci s pritvorskim elementima, a da se odgode svi drugi postupci koji ne zahtijevaju takvu hitnost, posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine.

Na tri mjeseca obustavljaju se gotovo sve ovrhe, uključujući i one već pokrenute. Izuzete su ovrhe zbog alimentacije, plaće i otpremnine te ovrhe vezane uz provođenje kaznenih postupaka. Sabor će o ovome raspraviti sljedećeg tjedna.

Hrvatska javnobilježnička komora dala je uputu svojim članovima da i dalje zaprimaju zahtjeve za ovrhe  kako ne bi došlo do zastare i preporučila je da izdaju rješenjao ovrsi kako bi se poštivali zakonski rokovi. No, bilježnici za vrijeme trajanja epidemije neće slati rješenja ovršenicima, odnosno do opoziva preporuke Ministarstva pravosuđa.

Prema neslužbenim informacijama iz Vlade, na koje se poziva Jutarnji list, na tri mjeseca trebale bi biti odgođene i ovrhe na novčanim sredstvima, a za to vrijeme neće se obračunavati ni kamata.

Dužnici pak moraju imati na umu da je riječ samo o odgodi plaćanja, što znači da bi im se u slučaju da ne plate dospjele obveze moglo dogoditi da im se dug po isteku tromjesečnog roka nagomila.